Міни та розтяжки можуть бути всюди: сапер про масштаби лиха на Харківщині

09.02.2023 20:52 Суспільство
Гвардієць з позивним «Кофеїн», який приєднався до 5-ї Слобожанської бригади за мобілізацією влітку 2022 року, а також опанував спеціальність сапера в навчальному центрі, нині допомагає цивільним розміновувати населені пункти, що перебували в окупації в Харківській області.

З початком широкомасштабного вторгнення в рази збільшилася кількість вибухонебезпечних предметів, до того ж змінилася їх якість. Про це повідомляють у Національній гвардії України, передає «Слобідський край».

сапер про масштаби лиха на Харківщині

«Для сапера 1 день війни – це 1 рік розмінування. Кожного дня на Харківщину повертаються люди і перед ними постає проблема: як зайти у двір і будинок. Тому роботи в саперів вистачає. Коли окупанти відступали, то лишали по собі сюрпризи у вигляді пасток з протипіхотних та протитанкових мін, розтяжок з гранатами та саморобних вибухівок», – зазначає Кофеїн.

сапер про масштаби лиха на Харківщині

Вранці 24 лютого окупанти захопили прикордонні населені пункти та почали займати оборонні позиції прямо поміж домівок мирних людей. Для життя російські солдати обирали найкращі будинки, розповідає нацгвардієць.

сапер про масштаби лиха на Харківщині

Посеред віталень влаштовували штаби, а у дитячих та спальнях – казарми. Втікаючи окупанти лишали свої особисті речі серед куп сміття та безладу. Райони, в яких точилися бойові дії, небезпечні не лише пастками, які окупанти лишили навмисно, але й снарядами, які просто не вибухнули.

сапер про масштаби лиха на Харківщині

«Замінованими можуть бути домівки, в яких жили окупанти та їх позиції. Ми попереджаємо цивільних, що не можна сходити з узбіччя доріг та гуляти у лісах і полях. Харківщина лишається складним напрямком, і розмінування тут триватиме і надалі», – зазначає гвардієць.

У Нацгвардії зазначають, що повне розмінування території займе десятки років.

сапер про масштаби лиха на Харківщині

Нагадаємо, в Ізюмі сім підлітків підірвались на протипіхотній міні «пелюстка».

У січні поліцейські знайшли протитанкові міни та ручні гранати на узбіччі дороги в Ізюмському районі.

А під час прибирання зупинок і траси ізюмські двірники знайшли дві міни типу «Пелюстка».

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко