Мінометник бригади «Спартан» Олег Бородай розповів про війну та творчість

21.03.2023 15:51 Суспільство
Фото: скриншот відео Східного територіального управління НГУ Фото: скриншот відео Східного територіального управління НГУ

Олег Бородай – воїн, поет та музикант. До Нацгвардії прийшов у 2015 році добровольцем. Зараз воює на Бахмутському напрямку.

Про військову роботу гвардійця-мінометника  розповідає «Слобідський край» з посиланням на Східне територіальне управління Національної гвардії України

Повномасштабне вторгнення російських окупантів застало Олега на Луганщині. Він був старшим взводного опорного пункту під Новоайдаром.

«Найважчі миттєвості війни були у Рубіжному та Золотому. Перевага ворога, особливо в артилерії, була у сотнях, якщо не в тисячах випущених снарядів та мін. Десь після 80 днів боїв на Луганщині були Руська Лозова, Слатине, під Дементіївкою, Уди, за Куп'янськом, Ківшарівка, Глушківка», – розповідає Олег.

На Луганщині він брав участь у боях як піхотинець.

«Разів шість був за крок від смерті. У Рубіжному російська ДРГ дуже швидко піднялася на наш терикон зі «сліпої сторони» та закидала нас гранатами. Наш кулеметник Влад Деренчук загинув від осколкових поранень. Вони мали чисельну перевагу в декілька разів. Наша група з дев'яти осіб уже відійшла, відстрілюючись, від терикона десь метрів на 60. Я опинився сам та ще й під обстрілом. Крикнув: «Слава Україні!» Махнув рукою і скотився з терикона. Це був момент, коли вже практично попрощався з життям. Пізніше ми на певний час той терикон знов відбили», – каже Олег Бородай.

Після повернення на Харківщину Олег працював з мінометами 82 мм та 120 мм. Нині його основний інструмент – бусоль. Працювати його розрахунку доводиться інтенсивно. Щоби знайти в собі приховані ресурси, інколи чоловікові вдається перемикатися на поетичну та музичну творчість.

«Паралельно видав уже дві збірки власних віршів. Нещодавно вийшла прозова книга «Вогневий вал» про події на Луганщині. Де є також інтерв'ю побратимів. Деяких з них уже, на жаль, немає разом з нами. За цей час втратив чимало побратимів, але не втратив віру в нашу Перемогу», – ділиться Олег.

Гвардієць розповідає, що наразі його сину тринадцять років. І саме бажання вберегти дітей від участі в цій війні, надає йому подвійних сил у боротьбі з ворогом.

Гвардійці бригади «Спартан» є питомою складовою Сил оборони України. Вони професійно нищать російських загарбників на східних рубежах і відчайдушно б’ються за волю та суверенітет українських земель.

Раніше ми розповідали історію порятунку Героя України Дмитра Фінашина.

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися

Записатися до нових, добре оснащених та підготовлених штурмових підрозділів «Гвардії наступу» можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко