На Харківщині під час перевірки закупівель виявили порушень на 4,5 мільярда гривень

26.01.2024 18:51 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

У Харківській області держаудитори виявили численні порушення, що вказують на необхідність подальших заходів для поліпшення управління та використання бюджетних ресурсів.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію Північно-східного офісу Держаудитслужби.

За результатами проведених 6 аудитів та 24 ревізій фахівці встановили фінансових порушень на загальну суму 4,5 млрд грн. Серед них виявлені порушення, що призвели до втрат, на загальну суму понад 125 млн гривень. Зусиллями аудиторів забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад  15 млн гривень.

«Виявлено факти неефективних управлінських рішень та ризикових операцій, що призвели або можуть призвести до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 386 млн гривень. За підсумками проведених державних фінансових аудитів об’єктами контролю впроваджено 63 рекомендації та загальна сума досягнутого економічного ефекту  складає понад 18 млн гривень», – зазначили у відомстві.

Крім того, під час здійснення контролю у сфері публічних закупівель проведено 782 моніторинги процедур публічних закупівель та здійснено 17 перевірок закупівель. Установлені порушення законодавства по закупівлях на суму понад 2,2 млрд грн та аудиторами попереджені витрати 196 млн грн бюджетних коштів.

За недотримання норм фінансового законодавства притягнуто до відповідальності 67 посадових осіб.  Держаудиторами  до адміністративної відповідальності притягнуто 44 посадовці, окрім того, ще 23 людини притягнули до дисциплінарної та матеріальної відповідальності за поданням держаудиторів.

За допущені порушення бюджетного законодавства аудитори до об’єктів контролю застосували 30 фінансових санкцій.

Автор: Ксенія Карпенко