На Харківщині ранню діагностику раку роблять безкоштовно: куди звертатися

07.05.2024 15:51 Суспільство
Діагностика / Фото: Голос України Діагностика / Фото: Голос України

З початку 2024 року 22 169 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики раку в лікарнях Харківської області.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу НСЗУ. 

Як розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, до переліку досліджень з ранньої діагностики онкології входить: мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія.

Рання діагностика новоутворень є пріоритетним напрямом у Програмі медичних гарантій. Вартість діагностики оплачує Національна служба здоров’я медичному закладу, який має відповідний договір. Щоб пройти обстеження, необхідно отримати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Мамографію та колоноскопію рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+. Гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія мають бути регулярними для пацієнтів від 50 років. Якщо ви маєте в сім’ї історію онкологічних захворювань, обов’язково повідомте про це свого сімейного лікаря. Якщо ви в групі ризику, лікар випише е-направлення, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря, можуть отримати послугу безоплатно за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

Пройти дослідження безоплатно можна як у комунальних, так і в приватних медичних закладах, які мають договір з НСЗУ на відповідну послугу. У Харківській області за пакетом «Мамографія» договір з НСЗУ уклав 31 медичний заклад, за пакетом «Колоноскопія» – 32 заклади, за пакетом «Бронхоскопія» – 15, за пакетом «Гістероскопія» – 27, за пакетом «Езофагогастродуоденоскопія» – 44 та за пакетом «Цистоскопія» – 17.

Перелік безоплатних послуг:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;
  • аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);
  • власне дослідження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);
  • проведення біопсії (за необхідності);
  • місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;
  • надання висновку результатів ендоскопічних досліджень;
  • надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (у випадку взяття біопсії);
  • опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;
  • надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Знайти медичний заклад із договором НСЗУ можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»: https://cutt.ly/0eqITwGf. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги та наберіть необхідну назву пакету у фільтрі «Група послуг». Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу.

Нагадаємо, у січні 2024 року лікарня у Валках отримала унікальне обладнання, яке дозволить проводити якісні обстеження для подальшого лікування інсультів

Нагадаємо також, щоу Харківській області 17 лікарень за договором з НСЗУ надають послуги за пакетом «Медична допомога при пологах», 8 цих закладів – у Харкові, а також по одному у Балаклії, Богодухові, Валках, Ізюмі, Краснограді, Лозовій, Мерефі, Первомайському, Чугуєві.

Автор: Галина Гришко