У 17 лікарнях Харківщини медична допомога при пологах безоплатна: перелік

20.03.2024 12:52 Суспільство
Немовля / фото ілюстративне Немовля / фото ілюстративне

У Харківській області 17 лікарень за договором з НСЗУ надають послуги за пакетом «Медична допомога при пологах», 8 цих закладів – у Харкові, а також по одному у Балаклії, Богодухові, Валках, Ізюмі, Краснограді, Лозовій, Мерефі, Первомайському, Чугуєві.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу НСЗУ. 

Як розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, у 2023 році медзаклади Харківської області прийняли 6 897 пологів. 

«У Харківській області 17 медзакладів мають договір із Національною службою здоров’я на надання послуг при пологах на загальну суму понад 126 мільйонів гривень. За пологи лікарня отримує 15 137 гривень, за комплексні послуги для матері й немовляти – майже 20 тисяч гривень. Програма медичних гарантій покриває неускладнені та ускладнені види пологів, а також плановий та ургентний кесарів розтин», – повідомила Вікторія Мілютіна.

У випадку, коли новонародженій дитині потрібна інтенсивна терапія, заходи з первинної реанімації та стабілізації стану, така допомога також входить у безоплатний пакет. Для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет допомоги.

Вагітна може обрати пологовий будинок серед закладів, які уклали договір з НСЗУ. Важливо, що пацієнтка може обирати пологовий будинок, а не лікаря. Програма медгарантій покриває пологи з черговою акушерською бригадою, особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами ПМГ.

Місце реєстрації та фактичного проживання вагітної не має значення. Для отримання послуги електронне направлення лікуючого лікаря не є обов’язковим, адже підставами для її надання є, зокрема, й доставлення бригадою екстреної медичної допомоги, самозвернення.

«Породілля, у тому числі внутрішньо переміщені особи, люди з постраждалих громад, обирає пологовий будинок, незважаючи на місце реєстрації та фактичного проживання. Програма медичних гарантій працює на всю країну, пацієнти можуть обирати будь-який заклад, який має договір з Національною службою здоров’я України», – підкреслила Вікторія Мілютіна.

Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт-центру НСЗУ 16-77. Лікарні можна знайти на дашборді НСЗУ у розділі «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts 

Нагадаємо, у лютому у Харкові міський пологовий будинок № 1, який було пошкоджено внаслідок ворожих обстрілів, знов розпочав свою роботу.

Автор: Галина Гришко