На Харківщині заміновано більш ніж 500 тисяч гектарів сількогосподарських земель

06.06.2023 17:55 Суспільство

У Харківській області триває розмінування ліній електропередач, інфраструктури, сільськогосподарських земель та інших об'єктів. 

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу сказав начальник ХОВА Олег Синєгубов.

За словами Олега Синєгубова, більш ніж 500 тисяч гектарів сількогосподарських земель ще необхідно розмінувати. Усього в регіоні засіяно понад 600 тисяч гектарів полів.

«Враховуючи воєнну ситуацію і географію земель, ми на сьогодні можемо приступати до розмінування 250 тисяч гектарів», – сказав він.

Виконуючий обов’язки начальника Головного управління ДСНС України у Харківській області Сергій Чабань доповів, що зараз сапери першочергово розміновують газопроводи, ЛЕП, дороги і сільгоспугіддя.

«Розуміємо, що необхідно якнайшвидше розмінувати сільгоспугіддя. Тут є і економічна складова, адже якщо не відбудеться посівна, то постраждає і бюджет регіону. Окрім того, ми отримуємо велику кількість заявок від цивільного населення, які знаходять вибухонебезпечні предмети», – сказав Сергій Чабань.

Також він повідомив, що сапери ДСНС ліквідували понад 69200 ворожих боєприпасів. При цьому на Харківщині під час виконання робіт за призначенням загинули 8 піротехніків ДСНС, ще 33 зазнали поранень.

Нагадаємо, мінна небезпека в Харківській області залишається дуже високою. Наразі в області працює 32 піротехнічні розрахунки, до яких входить 161 людина та 64 одиниці техніки. Проте такої кількості наразі замало.

2 червня у Золочівській громаді біля сіл Морозова Долина та Леміщине на вибуховому пристрої підірвався автомобіль, в якому їхала  родина з трьома дітьми. На жаль, жінка загинула на місці, чоловіка та трьох дітей з важкими травмами госпіталізували до лікарні. 31 травня поблизу села Карасівка Золочівської громади Харківської області на ворожій міні підірвався тракторист. 

Нагадаємо також, що у Балаклійській громаді почала працювати машина  для розмінування, яку виготовили спеціалісти регіону.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.