У Харківській області розпочали підготовку стратегії розвитку регіону на сім років

05.02.2019 17:50 Суспільство
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Про це під час онлайн-наради 5 лютого з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України повідомив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Зокрема, Сергій Чернов зазначив, що поділяє інноваційні підходи до формування стратегій регіонального розвитку, запропоновані урядом, які, на його думку, дозволяє нормативно-правова база, сформована у 2015 році.

«До порядку денного наступної сесії Харківської обласної ради, пленарне засідання якої відбудеться 28 лютого, внесене питання про розроблення Стратегії розвитку Харківської області на період 2021-2027 рр. та відповідного Плану заходів на 2021-2023 рр. Розпочалась підготовча робота зі створення робочої групи з підготовки Стратегії», – повідомив Сергій Чернов.

На його переконання, щоб підготувати якісний стратегічний документ стосовно регіонального розвитку, необхідно залучення не тільки якомога широкого кола депутатів, а також представників бізнесу, науковців та громадськості.

Крім того, голова обласної ради поділився спостереженням, що проекти, на які виділяються кошти, не спрямовані саме на розвиток, створення нових підприємств і робочих місць:

«Я б запропонував Міністерству розробити запобіжні положення, як практикують у структурах ЄС. Якщо проект не відповідає методиці, не кореспондується із стратегічними напрямками регіонального розвитку, то не отримує кошти. Таким чином, створити стимул готувати проекти розвитку, в контексті стратегічних напрямків для регіону», – зауважив він.

Аби якість проектів постійно зростала, має бути їх конкуренція в рамках того чи іншого завдання, вважає очільник облради.

«У нас унікальна можливість зараз затвердити стратегії на 7 років. Період достатньо великий, і ми приходимо до середньострокового-дострокового планування, прийняття відповідних бюджетів, і тому втратити цей час безумовно не можна», – звернув увагу учасників заходу Сергій Чернов.

Читайте також: Аграрний хаб чи туристична перлина — якими себе бачать громади за шість років

За його словами, кількість коштів, які виділяються державою, з кожним роком все більше, але субвенції з державного бюджету мають також відповідати напрямкам і цілям, закладеним у стратегії державного розвитку та відповідних регіональних стратегіях, також на створення робочих місць, залучення інвестицій та підвищення конкурентоспроможності кожного регіону.