Наш Палич: пішов з життя фотограф Віктор Кочетов

02.06.2021 17:20 Суспільство
2 червня пішов з життя відомий харківський фотограф, багаторічний співробітник "Слобідського краю" Віктор Павлович Кочетов.

Ми називали його «наш Палич» і потихеньку ним пишалися: він був репортажником від Бога з колосальним досвідом, що дозволяло йому миттєво реагувати на те, що відбувається, і чітко розуміти, що піде в газету, а що – ні. А ще він був людиною з особливим іронічним поглядом на світ – і це завжди відчувалося в тих фотографіях, які він знімав «для себе».

Для редакційної молоді він був культовою фігурою, живою історією харківської фотографії – і це з тим, що він ніколи не розповідав, що його фотографії недавно виставлялися десь у Китаї або США; що частина його робіт була придбана американським колекціонером Нортоном Доджем; що товсті фотографічні журнали України й не тільки публікують статті, де аналізується його творчість.

Музикант за освітою, він у 17 років узяв у руки фотоапарат і з того часу з ним не розлучався; принцип музиканта – грати кожен день, щоб не пропала кваліфікація, – приніс у фотографічне життя.

Навіть коли він ішов у магазин, завжди брав із собою маленьку «мильницю», а щоб процес зйомки не кидався в очі оточуючим, знімав, не дивлячись у об'єктив, безпомилково відчуваючи кадр і простір навколо себе.

Він працював у кіно і фотолабораторіях, фотостудії Обласного будинку художньої самодіяльності профспілок, фотографом на Південній залізниці, фотокором різних видань.

Тринадцять років життя – з 2002 по 2015 – пов'язують Віктора Кочетова зі «Слобідським краєм».

Вийшовши на пенсію, він не тільки не кинув фотографію, а продовжив нею активно займатися і брати участь у виставках разом із сином Сергієм. У 2018 році побачила світ фотокнига «Кочетов» з їх роботами, що отримала міжнародне визнання. У лютому цього року стало відомо, що роботи Віктора Павловича разом з роботами інших відомих фотографів Харківської школи передані в центр Жоржа Помпіду, де стануть частиною постійної експозиції.

28 травня – всього п'ять днів тому – в Єрмілов-центрі відкрилася масштабна виставка Харківської школи фотографії «Автор у грі» за участю Віктора Кочетова. Сьогодні вночі його не стало...

Колектив «Слобідського краю» висловлює щирі співчуття рідним і близьким Віктора Кочетова.

Автор: Інна Можейко