Навіщо харків'янам укладати нові договори з комунальними службами

27.01.2020 18:20 Суспільство
Фото: mrd.gov.ua Фото: mrd.gov.ua
Нові договори на надання комунальних послуг з тепло-, газо-, водо-, електропостачання та водовідведення харків'янам необхідно укласти до 1 травня.

Як повідомив сьогодні, 27 січня, заступник Харківського міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко, цього вимагає Закон України «Про житлово-комунальні послуги». При цьому він зазначив, що це типові договори, затверджені постановою Кабінету Міністрів України.

«Це стосується комунальних підприємств — ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, які постачають споживачам тепло, воду, газ і електроенергію. Ті договори, які були укладені між підприємствами і абонентами раніше, будуть легітимні до 1 травня 2020 року, але, згідно з новим законом, їх необхідно переукласти до цього терміну, і це робиться не тільки в Харкові, але й в усіх містах України», — підкреслив віце-мер.

За словами заступника генерального директора — директора Департаменту збуту КП «Харківводоканал» Тараса Грущака, на послуги централізованого водопостачання та водовідведення вже уклали договори 38 тисяч харків'ян.

При цьому він зазначив, що якщо більше половини власників житлової та нежитлової власності будинку визначилися з вибором моделі взаємодії, то такий договір укладається з усіма мешканцями будинку автоматично.

«Наприклад, якщо більше половини власників житла підписали договір на надання послуг водопостачання та водовідведення з обслуговуванням внутрішньобудинкових мереж, то з тими, хто не визначився, автоматично буде укладено такий же договір», — підкреслив Тарас Грущак.

За його словами, якщо ж абоненти укладуть договір на надання послуг без обслуговування мереж, то ремонтувати труби в будинку їм доведеться за свій рахунок.

Читайте також: Скільки коштів від держави отримають харківські виші

У КП «Харківводоканал» нагадали, що залежно від статусу абонентів передбачено п'ять різних видів договорів, які будуть з ними укладати. Приклади договорів розміщені на офіційному сайті підприємства. Договори укладаються безкоштовно в сервісних центрах з обслуговування споживачів (адреси і телефони вказані в квитанціях) або у виїзних касах. При собі потрібно мати паспорт, довідку про ідентифікаційний код і технічний паспорт. Оформлення документів займає не більше 10 хвилин.