Небезпека у лісах Харківщини: лісівники закликають бути обачними

29.03.2024 13:50 Суспільство
Лісівники попереджають/фото: Слобожанський лісовий офіс Лісівники попереджають/фото: Слобожанський лісовий офіс

Через мінну небезпеку ліси Харківщини залишаються недоступними для відвідувачів. Передусім це стосується прикордонних та деокупованих територій, на яких значна частина лісових масивів засмічена вибухонебезпечними предметами.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, нещодавно працівники одного з лісництв філії «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» виявили залишки касетного боєприпасу під час прокладання мінералізованих смуг.

 «Оглядаючи територію, де мали нарізати протипожежні смуги, лісівники помітили підозрілий предмет. На щастя, боєприпас був уже використаний, і ніхто з працівників не постраждав», - зазначила Лілія Гнатенко.

Філія «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» одна з перших відчула на собі російську агресію. У 2022 році деякі лісництва філії були частково окуповані. На 17 871 гектарі велися бойові дії. На сьогодні 21 632 гектари лісу залишаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, тому ведення на них господарської діяльності неможливе.

Лісівники нагадують, що через високий рівень мінної небезпеки та до завершення воєнного стану на території Харківської області зберігається заборона на відвідування лісу.

Ми писали, 27 березня на околиці села Петрівка Циркунівської громади внаслідок підриву на міні поранено цивільного чоловіка. Також 28 березня стався ще один нещасний випадок підриву цивільного чоловіка на вибухонебезпечному предметі.

Автор: Надія Янінович