Нові пенсії з весни 2024 року: коли, кому, на скільки збільшаться

27.02.2024 15:51 Суспільство
Колаж: «Слобідський край» Колаж: «Слобідський край»

Понад десять мільйонів українців отримають нові пенсії вже у березні. Наскільки великим буде це зростання? Які зміни у пенсійному забезпеченні відбудуться у 2024 році? Кого саме вони стосуються? На ці та інші важливі запитання шукав відповіді «Слобідський край».

Не менше 100 гривень до пенсії

Як повідомляє Мінсоцполітики, завдяки індексації з 1 березня пенсії підвищаться на 8 %. Розмір індексації обчислено на базі остаточних офіційних показників розвитку економіки у 2023 році: інфляція у розмірі 5,1 %; зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, – 7 %. А отже, зростання пенсій перекриє зростання цін за 2023 рік.

Урядовці прогнозують збільшення пенсій у середньому на 322 гривні. Середня пенсія збільшується з 5395 гривень до 5717 гривень.

За даними міністерства, під індексацію з 1 березня підпадають:

9,5 мільйона пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах;

596 тисяч пенсіонерів силових відомств;

97,8 тисячі пенсіонерів по інвалідності, що настала через каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З 1 квітня автоматично, з урахуванням оновленого страхового стажу, перерахуються пенсії для пенсіонерів, які працюють. Таких в Україні 654 тисячі.

Також з 1 липня 2024 року на 8 % проіндексуються пенсії 20,8 тисячі науковців, держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Розмір підвищення пенсії не перевищуватиме 1,5 тисячі гривень. При цьому, за будь-яких розрахунків, розмір підвищення становитиме не менше 100 гривень, повідомили у міністерстві.

Змінюється необхідний стаж

У 2024 році, відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», змінюється розмір стажу, необхідного, щоб вийти на пенсію. За віком оформити пенсію у 60 років буде можна зі стажем 31 рік, у 63 роки потрібен стаж 21–31 рік, у 65 років – 15–21 рік. Без мінімального страхового стажу в 15 років до 65 років людина не має права на пенсію за віком. А потім держава надає їй соціальну допомогу 2361 гривню – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Якщо необхідного стажу не вистачає, його можна докупити. Потрібно зробити внесок за кожний відсутній місяць. Щонайменше це буде сума мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помножена на два. Мінімальний страховий внесок становить 22 % від мінімальної зарплати, з 1 січня 2024 року це 1562 гривні. Отже, місяць стажу коштує 3134 гривні, рік – 37 488 гривень, два – 74 976 гривень, три – 112 824 гривні.

Інфографіка: «Слобідський край»

Пенсії на Харківщині

На середину 2023 року, за даними «Опендатабот», Харківська область була третьою серед регіонів України за кількістю пенсіонерів – 724,8 тисячі осіб. Більше тільки на Дніпропетровщині – 886 тисяч та у Києві 750 тисяч.

Як розповіла перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва, станом на 1 січня 2024 року на обліку в органах Пенсійного фонду Харківської області перебуває 720,8 тисячі пенсіонерів. Зараз у регіоні отримують пенсію 39 143 внутрішньо переміщені особи. До 24 лютого 2022 року пенсіонерів, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, було 47 525 осіб.

До речі, пенсіонери, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи після 24 лютого 2022 року, тобто після введення воєнного стану в Україні, продовжують отримувати пенсії в загальному порядку.

Середня пенсія по Харківській області станом на 1 січня 2024 року складає 5334 гривні. Середній розмір «трудових» пенсій – 4968 гривень, пенсій для працівників силових структур – 11 189 гривень.

Мінімальну пенсію (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність) у розмірі 2093 гривні отримує 20 113 осіб.

Галина Баєва наголосила, що збільшену пенсію цього року отримають усі українські пенсіонери. Кого не стосується індексація, ті матимуть додатково по 100 гривень. Мінімальний розмір доплати пенсіонерам з 1 березня складає 100 гривень, максимальний – 1500 гривень.

Коли виплати призупиняються

Виплата пенсії призупиняється у випадку, коли особа отримує її через установу банку і впродовж року не здійснювала ніяких операцій. Банк повідомляє про це Пенсійний фонд, який призупиняє виплати банку та передає їх на поштове відділення за місцем проживання пенсіонера. Півроку пенсія знаходиться там. Якщо особа знову її не отримала, виплати взагалі призупиняються. У такому випадку пенсіонер має прийти особисто, або пройти ідентифікацію через електронні засоби Пенсійного фонду.

На території України ідентифікацію можна пройти фізично у будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду. Навіть якщо особа зареєстрована в одному регіоні, а зараз фактично перебуває в іншому.

Якщо людина знаходиться за межами України, ідентифікацію можна пройти через електронні сервіси, зареєструвавшись через вебпортал Пенсійного фонду. Після чого виплата пенсії поновлюється.

За словами Галини Баєвої, їх часто запитують, як можуть пройти ідентифікацію пенсіонери на окупованих територіях?

-        Якщо громадянин України може підключитися до вебпорталу, закон не забороняє йому пройти ідентифікацію, - зазначила заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області.

Така ж ситуація, коли пенсіонер відкрив рахунок у банку, але не отримав платіжну картку, а визначив довірену особу, яка замість нього у відділенні банку буде отримувати пенсію за довіреністю. Якщо гроші не знімаються впродовж року, виплата призупиняється, пенсія направляється на поштове відділення. Якщо особа не отримує півроку пенсію у поштовому відділенні, виплата призупиняється – пенсіонеру знову потрібно пройти ідентифікацію.

Якщо особа отримує у поштовому відділенні пенсію за довіреністю, через рік потрібно підтвердити, що довіреність не скасована.

Втрачене посвідчення

У випадку втрати пенсійного посвідчення, за словами Галини Баєвої, потрібно звернутися із заявою про його перевипуск до Пенсійного фонду. Людина має пред’явити документ, який підтверджує її особу. Якщо пенсіонер уже отримував посвідчення, його фотографія є у базі. Втрачене посвідчення у базі стає недійсним, замість нього виготовляється новий документ.

Посвідчення є електронним документом, тож обов’язково з’являється у «Дії». Тому отримати посвідчення можна і через електронний сервіс. Але, щоб ним скористатися, треба мати кваліфікований електронний підпис. Отримуючи його, особа проходить ідентифікацію.

До речі, «Ощадбанк» видавав пенсіонерам електронні пенсійні посвідчення, які були одночасно платіжними засобами. Коли закінчується термін їх дії, треба особисто прийти до банку та оновити цю картку. Одночасно банк проводить ідентифікацію особи. 

Прийом у Пенсійному фонді

За словами Галини Баєвої, записатися на прийом у Пенсійний фонд можна через електронну чергу. Вона формується у центрах надання адміністративних послуг громад Харківщини. Людина має підійти безпосередньо до адміністратора ЦНАПу, щоб записатися на сьогодні або на зручну для себе дату.

Також Пенсійний фонд здійснює виїзні прийоми за місцем проживання. Їх графіки є на вебпорталі фонду. До людей, які не можуть самостійно прийти до сервісного центру або не мають можливості скористатися вебсервісом, за їх заявками виїжджають працівники фонду. У день по Харківській області здійснюється до 20 таких виїздів.

 

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю медіа «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Автор: Павло Тарсов