Новий строк декретної відпустки: що це дає жінці

20.11.2023 16:20 Суспільство
Фото: finance.today.ua Фото: finance.today.ua

Верховна Рада прийняла новий закон, згідно з яким вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30-го тижня вагітності.

Раніше лікар, який вів вагітність, з початком 30-го тижня формував жінці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією «Вагітність та пологи», і з цієї дати вона мала йти у декретну відпустку. На підставі цього формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити. Але водночас кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно зменшувалася, одночасно зменшувався і розмір допомоги за вагітністю та пологами, адже він обумовлений фактичною тривалістю відпустки. 

Тепер вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30-го тижня вагітності визначити дату початку декретної відпустки. Якщо вона хоче це зробити з 30-го тижня вагітності, то нічого додатково робити не потрібно.

Що робити, якщо жінка хоче продовжувати працювати? Під час першого після початку 30-го тижня вагітності візиту до свого лікаря жінка подає йому заяву та зазначає дату, з якої має бути сформований МВТН. Таким чином частину допологової відпустки вона може перенести на післяпологовий період.

Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з їх дати. Це не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки, тож не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Раніше ми писали також: Субсидія: як перевірити рішення про призначення

Автор: Ірина Мнішек