Обережно, залізничні шахраї: чотири розповсюджені схеми з квитками на потяги

09.08.2023 10:20 Суспільство
Фото: poglyad.tv Фото: poglyad.tv

У літній сезон із залізничними квитками проблема була завжди, а зараз – і поготів. Відчуваючи можливість отримати гроші, активізувались квиткові шахраї, які розробили способи спекуляції квитками, підігріваючи ажіотажний попит. Як уберегти гроші, час і нерви та не потрапити в халепу?

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу Укрзалізниці.

Схема 1. Під чужим ім’ям

Як відомо, зараз на залізниці продаж квитків відкривається за 20 діб рівно о 8 годині. Шахраї відразу ж купують, оформлюючи на власне або вигадане ім’я, найкращі квитки, а потім продають їх пасажиру – зрозуміло, за підвищеною ціною. При цьому покупця запевняють, що ніхто з провідників не буде придивлятися та порівнювати паспорт і прізвище у квитку, або що там «усе порішали».

Але це не так – провідник просто не пустить вас у вагон, якщо прізвище у паспорті та у квитку не збігаються. Виші плани йдуть шкереберть, а шахрай, у якого ви купували квіток, у цей момент просто «зникає з радарів» – його телефон більше не відповідає. 

Схема 2. Графічний редактор

Як і в першому випадку, шахрай купує заздалегідь квиток на вигадане ім’я, а коли ви до нього звертаєтесь – старанно замінює за допомогою графічних редакторів вигадане ім’я на ваше. Ви про це можете і не здогадатися – працюють вони доволі-таки чисто.

Але провідник при скануванні та звірянні зі списком пасажирів миттєво розпізнає підробку, і ви залишаєтесь на пероні – без грошей, які ви переплатили за квиток шахраєві, без квитка – та зі зруйнованими планами. 

Схема 3. Атака ботами

У момент відкриття реалізації на особливо навантажені маршрути перекупники намагаються атакувати ботами системи продажу квитків Укрзалізниці і «вихоплюють» їх за допомогою скриптів швидше за звичайних пасажирів. Якщо покупці мають попередні замовлення – оформлюють їх відразу на реальне прізвище замовника, якщо ні – і тут працює розроблена схема: при отриманні замовлення здають квиток, взятий раніше на довільне ім’я, і тут же викуповують на потрібне.

Фахівці Укрзалізниці постійно блокують їх облікові записи, а зараз розробляють нововведення для застосунку, щоб покінчити з такими користувачами, та водночас закликають не вдаватись до послуг перекупників, які навмисно провокують ажіотажний попит, щоб заробити на цьому грошенят. 

Схема 4. Викуп повернених квитків під замовлення

Квитків у продажу немає, але це не означає, що їх не буде. Як відомо, Укрзалізниця за певний час проводить розпродаж повернених квитків. Наприклад, на один з найзатребуваних напрямків – варшавський – у вільний продаж повернені квитки надходять за дві доби о 8 годині ранку. Перекупники їх викупляють і потім пропонують пасажирам, але це не означає, що ви не можете зробити це самотужки, нікому нічого не переплачуючи. Таким чином ви будете впевнені, що ваша проїздка пройде без прикростей.

Для того щоб боротись із перекупницькими схемами, Укрзалізниці з 26 липня розширила перелік напрямків, квитки на які будуть доступні винятково онлайн. До нього додані популярні нічні потяги до та з Перемишля та Хелма (Польща). При цьому повернення квитків на ці рейси можливо тільки через каси та з документами.

Нагадаємо, з 16 липня по 9 серпня Укрзалізниця пустила між Харковом і Києвом швидкісний Hyundai Rotem. 

Нагадаємо також, що Укрзалізниця призначила нові зупинки по дорозі декількох поїздів, у тому числі Харків – Львів та Харків – Ужгород.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко