Обирати та купувати електролічильники тепер може кожний

30.08.2016 13:30 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Тепер українці можуть самостійно обирати та купувати зонні електролічильники, що дозволяють зменшити витрати на споживання електрики.

Також стали відомі і терміни для обленерго, згідно з якими вони повинні пераметризувати попередній обліковий прилад.  

Минулого тижня рішення спростити правила встановлення лічильників прийняв Кабмін. Перед ухваленням постанова Уряду «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією для населення» пройшла довгий шлях, адже зустріла опір із боку енергокомпаній.

Та все ж таки, 23 серпня на засіданні Кабміну за ініціативи Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, було ухвалене довгоочікуване рішення щодо спрощення отримання зонних лічильників на електроенергію.

- Побутовий споживач зможе тепер сам купити диференційований лічильник. Раніше це можна було зробити лише в обленерго, але тепер енергопостачальник має прийняти наданий лічильник і провести процедуру його параметризації, - уточнив голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

На думку уряду, таке рішення дає можливість споживачам самостійно вибирати та купувати лічильники і, таким чином, руйнується монополія обленерго з їх продажу.

Постанова вже почала діяти і, як стверджують урядовці, має декілька позитивних моментів. Так, для споживачів - це реальна можливість заощадити кошти без бюрократії та з чіткими термінами для обленерго. У свою чергу, в енергосистемах оптимізують навантаження, а також зменшать потребу в потужностях. Позитивний момент є і для держави, яка даною постановою взяла курс на енергоефективність та спрогнозувала зменшення викидів вуглекислого газу.

- У нашій компанії така практика вже існувала, адже ми не зобов'язували своїх споживачів купувати лічильники у нас, - розповів начальник управління інформаційної політики та роботи зі споживачами АК "Харківобленерго" Володимир Скічко. - Тому було багато випадків, коли самостійно споживач купляв прилад, а потім приходив до нас і наші спеціалісти його параметризували.

Згідно з новими правилами, споживач може не тільки самостійно купити прилад обліку, а й зробити параметризацію у обленерго протягом короткого терміну, який раніше був невизначений. Для області  це п'ять днів, а для міста — три. В “Харківобленерго” обіцяють цього терміну дотримуватися.

Також спеціаліст зазначив, що коли споживач звертається до районних відділів енергозбуту, йому дають консультацію та розповідають, які облікові прилади можна використовувати. Потім він на свій розсуд відправляється до спеціалізованого магазину, аби придбати прилад обліку.

Так, право вибору лічильника залишається за споживачем, але головне - придбати прилад, який буде внесений до Державного реєстру. Тож якщо до списку найменувань такого реєстру входить обраний лічильник - це означає, що використовувати його на території України можна.

Після того, як енергопостачальник приймає лічильник, далі потрібно прилад привести у відповідність та справність. Для цього спеціаліст обленерго відправляється на виїзд і встановлює лічильник.

Де з’являться опорні школи на Харківщині

Після такої процедури вносять відповідні зміни до договору на користування електричною енергією, а у рахунок улаштування облікового приладу не враховується вартість придбаного самостійно лічильника.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта