Обласна рада розпочинає конкурс для медзакладів Харківщини

07.04.2021 12:33 Суспільство
7 квітня Харківська облрада оголосила про початок нового конкурсу мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Переможці отримають гроші на медобладнання та впровадження інновацій.

Новий конкурс став більш глобальною версією проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді», який проводився в попередні роки обласною радою спільно з партнерами від ЄС.

– У регіоні був успішно проведений конкурс «Ефективна первинна медицина в громаді», що реалізовувався за підтримки наших європейських партнерів. Ми навчили фахівців медичної галузі та керівників громад працювати в умовах реформування сфери охорони здоров’я та застосовувати сучасні європейські підходи. Також удалося покращити матеріально-технічну базу первинної медичної ланки. Такий корисний досвід потрібно використовувати у подальшій роботі для розвитку громад, – зазначив Артур Товмасян під час засідання Конкурсної комісії 7 квітня.

Саме враховуючи позитивний досвід попереднього проєкту, за словами голови обласної ради, було вирішено започаткувати новий конкурс «Ефективна медицина в громаді» – він спрямований на підтримку не тільки первинної, а й вторинної ланки.

Читайте також: У Харкові госпіталь для ветеранів прийматиме хворих на COVID-19

Учасники конкурсу – органи місцевого самоврядування, які є засновниками медичних закладів.

Артур Товмасян також наголосив, що в Україні подібних проєктів немає, тож Харківщина може бути прикладом для інших областей.

За умовами конкурсу, мініпроєкти мають бути некомерційними, спрямованими на оснащення медичних закладів сучасним обладнанням та спеціальною апаратурою, створення належних умов праці та медичного обслуговування населення, у тому числі людей з обмеженими можливостями, впровадження інновацій.

Загальний бюджет одного мініпроєкту складає до 500 тисяч гривень.

– Мініпроєкти виконуються на умовах обов’язкового співфінансування: не більше 70 % від вартості проєкту – кошти обласного бюджету, не менше 30 % – кошти громад та партнерів. До того ж до конкурсного відбору від одного учасника приймається лише одна заявка, – повідомила заступник голови Конкурсної коміcії, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна.

Мініпроєкти мають бути реалізовані на території Харківської області протягом одного бюджетного року. Перевага надаватиметься мініпроєктам, реалізація яких планується на сільських територіях.

Реєстрація проєктів триватиме з 8 квітня по 4 травня. Оголошення переможців заплановано на кінець травня. 

З конкурсною документацією можна ознайомитися на сайті Харківської обласної ради.