Обмін старих доларів: коли місія можлива

05.07.2023 10:20 Суспільство

У Нацбанку роз'яснили, коли відмова прийняти старі долари не є законною, а також розповіли, що робити зі зношеними банкнотами іноземної валюти.   

Чергова лихоманка: десь хтось поширив чутки, що банки припиняють приймати старі долари. І почалося: громадяни, побоюючись залишитися без накопичень у твердій валюті, понесли до банків та обмінників старі долари, щоб обміняти на нові. Ажіотажний попит на нові банкноти разом з чутками спровокував наступну ситуацію: обмінники буквально закидали старими банкнотами, які ніхто не хоче брати.

Відповідно людям почали відмовляти в обміні банкнот іноземних валют з ознаками зношення чи старих років емісії.

Часто-густо за них пропонують значно меншу суму при обміні.

З цього приводу Національний банк України дав спеціальне роз'яснення.

Обмін старих банкнот та незначно зношених банкнот

У Нацбанку наголошують, що не запроваджували жодних заборон на здійснення валютно-обмінних операцій із банкнотами давніх років випуску.

Уповноважені установи зобов’язані проводити обмін доларів США серії 1996 року й тих, що були випущені в обіг раніше, якщо вони не мають ознак зношення або набули під час обігу одну чи кілька ознак незначного зношення.

Що таке незначне зношення:

 - локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
 - відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;
  -  плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  -  надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;
  -  отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук, діаметром не більше 1 мм кожний.

Увага! У разі відмови банку обмінювати валюту через давній рік випуску Нацбанк готовий приймати звернення від громадян для проведення перевірок.

Якщо зношення значні

Банкноти іноземних держав, які під час обігу значно зносились або мають значні пошкодження, приймаються в касах банків на інкасо на умовах, що визначаються банком разом із банком-кореспондентом.

 Це означає, що  банкноти, які мають серйозні ушкодження і значні ознаки зношеності, банк приймає тільки для подальшої передачі до країни походження, де вони будуть обмінені на придатні до обігу.

При цьому комісійна винагорода сплачується фізичною особою у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземних валют, що встановлений Національним банком України на день здійснення операції.

Згідно з вимогами інструкції Нацбанку, банк (або його філія чи відділення) чи небанківські фінансові установи приймають на інкасо від фізичних осіб:

1. Банкноти іноземних держав, що набули під час обігу такий рівень зношення, який не можна віднести до незначного.

2. Банкноти іноземних держав, що набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження:
   - розірвані (розрізані) на частини;
    - з пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
   -  зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
    - з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
    - із загальними забрудненнями, включаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
    - обпалені, пропалені, трухляві (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
    - мають явні друкарські недоліки.

3. Банкноти, вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

Банки мають право встановлювати строки виплати клієнтам відшкодування за зношені банкноти іноземних держав (безпосередньо після приймання банкнот від клієнта або після отримання відшкодування від іноземного банку-кореспондента).

Варто знати, що рішення про ступінь зношеності банкнот іноземної валюти із врахуванням всіх видів пошкоджень ухвалює працівник каси банку.  Комісійну винагороду за здійснення таких операцій банки, небанківські фінансові установи стягують згідно зі встановленими ними тарифами.

– Здійснення банківських операцій з іноземною валютою супроводжується певними ризиками, обумовленими тим, що умови обміну банкнот іноземної валюти з ознаками зношення (пошкодження) визначаються, зокрема, договором банку, фінансової установи з іноземним банком-кореспондентом. Крім цього, якщо банкнота викликає сумнів у касира щодо справжності, то банкнота надсилається на дослідження до Національного банку України, – пояснили в НБУ.

Варто знати
Усі долари США, випущені після 1914 року, залишаються платіжними засобами. Федеральна резервна система  не запроваджувала обмежень на розрахунки такими банкнотами. Їх виводять з обігу поступово, заміняючи новішими купюрами після того, як старі потрапляють до американських банків.

Раніше ми писали також, що робити, якщо «Дія» не приймає заявку на єВідновлення.

Раніше ми писали також, як отримати компенсацію за зруйновану нерухомість.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек