Об'єднані громади вийдуть на прямі відносини з держбюджетом і отримають нові податки

09.08.2015 12:43 Суспільство
Фото: kanzashi.dn.ua Фото: kanzashi.dn.ua
Об’єднані громади автоматично прирівнюються до міст обласного значення, а отже, після цього вони вийдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Про це "СК" розповіла  голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Людмила Немикіна.

– Зараз із держбюджету гроші виділяються лише на області, райони та міста обласного значення. Селища й села отримують свою частку вже з районних бюджетів. Але якщо такі маленькі території об’єднаються, субвенції з Києва надходитимуть їм напряму, минаючи додаткову ланку у вигляді районного бюджету, – пояснює Людмила Немикіна.

До слова, сьогодні з держбюджету регіони отримують цільову субвенцію на освіту та медицину. Ці гроші можна використовувати на утримання та поточні видатки: зарплати вчителям, медикам, оплату енергоносіїв тощо. Якщо громади об’єднаються, вони самі отримуватимуть ці субвенції, а зекономлені гроші наступного року витрачатимуть на капітальні видатки своїх медичних і освітніх закладів.

– Наприклад, школа перейшла на альтернативні джерела опалення і таким чином зекономила. З наступного року ці гроші вона зможе витратити на ремонт класів чи купівлю комп’ютерів, – розповідає Людмила Немикіна.

Бюджети об’єднаних громад отримають 60 % податку на доходи фізичних осіб, 25 % екологічного податку, 5 % акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, 100 % єдиного податку, 100 % податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, 100 % податку на майно (нерухомість, земля, транспорт). Вони отримують право розпоряджатися землями на своїй території. Серед інших зборів – державне мито, плата за надання адміністративних послуг, збір за місця для паркування транспорту, туристичний збір, рентні плати за користування надрами, використання водних об’єктів і лісових ресурсів тощо.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта