Олія, хліб, м'ясо та сир: що найбільше подорожчало в Харківській області

15.04.2021 16:30 Суспільство
Фото epravda.com.ua Фото epravda.com.ua
Зростання цін на продукти харчування та напої на Харківщині у березні відбулося більше ніж на 2 %, повідомили 15 квітня у Головному управлінні статистики в Харківській області.

15 квітня в управлінні оприлюднили дані  по споживчих цінах на Харківщині у березні цього року. Продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,7 %. Найбільшого подорожчання зазнала соняшникова олія – її вартість піднялася на 10,6 %. Зросли також ціни на хліб, фрукти, цукор, овочі, масло та продукти переробки зернових – на 5,5–2,8 %.

Піднялися ціни на м'ясо та м'ясопродукти, рибу та продукти з риби, сир та кисломолочний  сир, мед, яйця, рис та безалкогольні напої – на 1,9 – 0,6 %. Водночас деякі продукти харчування подешевшали. Наприклад, трохи знизилася ціна на молоко, сало, макаронні вироби, а також кисломолочну продукцію – на 0,8–0,4 % відповідно.

Також на 0,6 % зросли ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби: на алкоголь ціна підвищилася на 0,7 %, тютюнові вироби – на 0,4 %.

Читайте також На завершення будівництва амбулаторії в Оскільській громаді потрібно близько 3 мільйонів гривень

На 9,6 % подорожчав у березні одяг та взуття (взуття на 13,7 %, одяг – на 6,3 %).

Крім того, у минулому місяці на 0,1 % зросли тарифи на житло, електроенергію, воду, газ та інші види палива. Як повідомили фахівці управління, основна причина цього – підвищення цін  на утримання і ремонт житла (на 1,1 %) та плати за оренду житла (на 0,9 %).

На 1,7 % зросли ціни на транспорт за рахунок подорожчання проїзду у пасажирському  залізничному транспорті, де ціна зросла на 6 %, а також палива та мастил, де подорожчання відбулося на 5,8 %.

Якщо порівнювати з лютим, загалом ціни  у березні зросли на 2 %, а з початку року – на 4,2 %.

Автор: Вероніка Добриня