«Пакунок малюка» по-новому: які зміни чекають на батьків в Україні з вересня

31.08.2020 17:39 Суспільство
фото shutterstock.com фото shutterstock.com
З 1 вересня 2020 року в країні запрацює новий механізм отримання грошової компенсації допомоги «Пакунок малюка».

Про це вже повідомили на сайті Міністерства соціальної політики України. Батьки нарешті самі зможуть обирати, що необхідне для їх дитини. Чи потрібен, наприклад, одяг, особливо якщо у родині вже є діти з невеликою різницею у віці, або якщо у малечі є алергія та їй не підходять засоби з готового пакунка.

Грошова компенсація видаватиметься після закінчення в регіонах одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Отримати гроші можуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, у яких народилася дитина та які разом з нею на законних підставах проживають на території України, які є її батьками, вихователями, прийомними батьками, опікунами (у разі якщо рідні  батьки відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку/відділенні, перинатальному або неонатальному центрі ) та які забезпечують належні умови для догляду за нею.

Якщо громадяни України у 2020 року не отримали «пакунок малюка» в натуральному вигляді, вони можуть звернутися за грошовою компенсацією протягом 12 місяців з дня народження дитини.

У відділенні ПриватБанку відкривається поточний рахунок для отримання грошової компенсації зі спеціальним режимом використання та отримання картки для виплат «Пакунок малюка». Витратити кошти можна протягом року з дня їх нарахування.

Щоб отримати грошову компенсацію, батьки повинні звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або виконавчого органу сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання із заявою та пакетом документів в паперовому або електронному вигляді.

Структурні підрозділи розглядають заяву разом з поданими документами та протягом 5 робочих днів з дати надходження заяви приймають рішення. При належному оформленні документів, як тільки рішення прийняте, протягом 1 робочого дня батькам видадуть чи надішлють письмове повідомлення.

Структурні підрозділи формують реєстр отримувачів грошової компенсації щомісяця до 10 числа та подають його  у Мінсоцполітики, а  звідти дані передаються Банку. Впродовж 7 робочих днів після формування реєстру Казначейство перераховує кошти на поточний рахунок Банку, де їх розподіляють по спеціальних рахунках отримувачів.

Як тільки гроші зараховуються на картку для виплат «Пакунок малюка», батьки можуть витрачати їх винятково на купівлю необхідних дитячих товарів та товарів для породіллі. Придбати такі товари батьки зможуть у закладах торгівлі та інтернет-магазинах, які приєдналися до реалізації пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Список закладів можна подивитися на офіційних сайтах Мінсоцполітики та ПриватБанку.

Читайте також Сергій Чернов: Лозівська громада залучила понад 5 мільйонів гривень на свої мініпроєкти