Перехід на світову практику землеробства: які законодавчі зміни впроваджуються для українських аграріїв

17.06.2022 15:10 Суспільство
Кожна сфера життя держави постраждала від повномасштабного вторгнення рф, і сільське господарство не виняток. Через бойові дії аграрії області мали можливість проводити польові роботи на 65 % площ. «Слобідський край» розглянув, яких законодавчих змін зазнала аграрна галузь у період воєнного стану.

Пріоритет – сільгосппродукція на ринок

7 квітня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». Документ розроблений для того, щоб швидше залучати сільськогосподарські землі для вирощування продукції в умовах воєнного стану.

На період воєнного стану чинні договори оренди землі автоматично продовжуються на один рік. 

Забороняється проведення аукціонів на оренду сільськогосподарської землі. Незакінчені на момент введення Закону торги скасовуються.

На час воєнного стану військові адміністрації можуть укладати договори оренди строком до одного року. Договір укладається лише в електронній формі та засвідчується електронними підписами.

Військові адміністрації можуть передавати в оренду земельні ділянки, на яких вирощується продукція на продаж, за двох умов. Перша – орендна плата не буде перевищувати вісім відсотків від загальної оцінки ділянки. Друга – орендар не отримає компенсацію витрат на покращення ділянки, не може поновити та повторно укласти договір або передати ділянку в суборенду.

Державні або комунальні сільськогосподарські землі можуть передаватися у користування лише для вирощування продукції на продаж.

Перехід на світову практику землеробства

6 травня Президент України підписав Закон «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Законом створюються організації водокористувачів, яка буде займатися управлінням меліоративними системами, тобто тими, які створюють сприятливі умови для вирощування сільськогосподарської продукції.

 «Організація водокористувачів – це неприбуткова юридична особа, створена власниками та/або користувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення для забезпечення використання, експлуатації та технічного обслуговування об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем з метою надання послуг щодо гідротехнічної меліорації земельних ділянок на території обслуговування організації», – визначається у Законі.

Тобто це організація сільгоспвиробників, яка створюється для того, щоб спільно управляти меліоративними системами. Своєю чергою, меліорація – це заходи, які застосовуються для підтримання ґрунту в належному для вирощування культур стані та підвищення його родючості. Як приклад, якщо земля надто суха, її поливають, якщо надто волога – сушать, і так далі.

Спрощується отримання дозволів на будування та експлуатацію меліоративних мереж та їх окремих об’єктів.

Дозволена приватизація насосних станцій, які не використовуються понад 10 років. Це працює у разі, якщо жодна з новостворених організацій водокористувачів не звернеться із заявою про отримання у власність об’єкта меліоративної мережі, до якої входить насосна станція.

– Це світовий закон, він планувався ще до війни. Наша традиційна технологія землеробства «оранка» вже віджила своє. У країні в середньому йде висушування ґрунту, тому аграрії розуміють, що треба змінювати систему так, щоб у землі було більше вологи, – ділиться думкою зі «Слобідським краєм» аграрій, колишній голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Іван Биков.

Як пояснив Биков, «оранка» спрямована на те, щоб максимально зберегти вологу у верхньому шарі ґрунту за принципом губки. Щоб волога весною та восени не опускалася на глибину.

Боротьба з «реєстровим рейдерством»

26 травня став чинним Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству». До прийняття Закону в Україні були розповсюджені «схеми», коли державний реєстратор вносив зміни стосовно власника земельної ділянки до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за відсутності необхідних документів або на підставі підроблених. У народі це називається «реєстраційне рейдерство». Закон має закрити велику частину таких кримінальних «схем». Тобто незаконного внесення змін до державних реєстрів.

Також він удосконалює процедуру розгляду скарг на реєстраційні рішення. Усуває положення, які дозволяли зловмисникам блокувати розгляд подібних скарг Міністерством юстиції. Також відтепер прийняті Мін’юстом рішення обов’язково будуть оприлюднюватися на офіційному сайті відомства.

Упроваджується правило про призупинення строку оскарження, якщо скаржнику повертається неналежно оформлена скарга. Призупинення належать до періоду між датою подання скарги та датою її повернення.

Збільшується строк на оскарження реєстраційних рішень з 60 до 90 днів, а також вводиться граничний строк оскарження. Через три роки з дня проведення оскаржуваної дії не можна буде знову подавати скарги на це рішення.

Тепер не можна призупинити процедуру розгляду документів, які були подані для державної реєстрації юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань.

Закон встановлює нові правила підписання рішень загальних зборів підприємства стосовно зміни керівника. Воно обов’язково підписується учасниками, які голосували за таке рішення та голосів яких достатньо для його прийняття. Крім того, вводиться правило, що юридична особа без позитивного рішення загальних зборів учасників підприємства не може розірвати договір оренди на землю сільськогосподарського призначення.

Реєстраційні дії щодо ФОПів та юридичних осіб будуть проводитися автоматично, тобто без втручання державного реєстратора.

Менше бюрократії

27 травня набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану». Мета цього документа полягає в тому, щоб знизити вимоги держави для ведення сільського господарства на час воєнного стану та звільнити аграріїв від бюрократичного навантаження.

Для цього спрощуються фітосанітарні вимоги при ввезенні, вивезенні або переміщенні територією України продукції рослинного походження. Також фітосанітарний сертифікат відтепер можна отримати в електронній формі.

Фітосанітарні вимоги – це правила, які створювалися для запобігання розростанню бур’янів та поширенню хвороб серед рослин.

На час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення розширюється перелік суб’єктів, які можуть проводити фітосанітарну експертизу. Тобто приватні лабораторії можуть за спрощеною формою отримати дозвіл на відбір зразків для експертизи. Спрощується державна реєстрація пестицидів та агрохімікатів і розширюється перелік таких хімікатів, які дозволено ввозити, виробляти, продавати, застосовувати та рекламувати без державної реєстрації.

Також на період воєнного стану та 90 днів після нього українські виробники органічної продукції, які працювали за стандартами Європейського Союзу, можуть без перехідного періоду почати випускати продукцію за українськими стандартами виробництва.

На один рік після припинення воєнного стану переноситься введення в дію Закону «Про ветеринарну медицину», який передбачає відповідальність операторів ринку за порушення добробуту тварин.

Земля для евакуйованих підприємств

7 червня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану». У ньому ключовими є три моменти.

Дозволено в найкоротші строки надавати для користування земельні ділянки, які знаходяться у державній чи комунальній власності, для розміщення на них виробництва підприємств, які евакуйовані із зон бойових дій. Рішення про надання землі евакуйованим підприємствам буде спільно прийматися обласними військовими адміністраціями регіону, звідки евакуюється підприємство, та області, куди переміщається підприємство.

Земельні ділянки комунальної власності будуть виділятися у постійне користування для створення на них місць, де зможуть тимчасово проживати внутрішньо переміщені особи.

З 9 червня відновлюється функціонування Державного земельного кадастру наказом Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, хоча раніше законом було прийнято рішення про призупинення його роботи на час воєнного стану. Планувалося, що замість кадастру реєстрації та зміни цільового призначення земельних ділянок будуть вноситися районними військовими адміністраціями в Книгу реєстрації землеволодінь і землекористування.