Посівна кампанія-2022: скільки сільгоспплощ удалося засіяти на Харківщині

08.06.2022 13:30 Агропром
Фото: agroday.com.ua Фото: agroday.com.ua
Через бойові дії посівну вдалося провести лише в п'яти районах Харківської області.

У Департаменті агропромислового розвитку ХОВА зазначають, що доволі складно точно підрахувати, скільки площі в регіоні через війну не було засіяно. Через бойові дії аграрії області мали можливість проводити польові роботи на 65 % площ.

– Цьогорічна посівна стала важким випробуванням для аграріїв Харківської області в основному через шкоду, яку завдали російські війська. Засмічення полів випадковими або спеціально залишеними ворогом мінами, снарядами, ракетами та іншими вибуховими пристроями – це одна з проблем, що заважає проведенню весняно-польових робіт, – наголошують у профільному департаменті.

Через дії агресора посівна кампанія зірвана в Ізюмському та Куп’янському районах, а також у деяких населених пунктах Харківського та Чугуївського районів.

– Щодо контрольованої території, то станом на 7 червня по всіх категоріях господарств ярими сільськогосподарськими культурами всього засіяно майже 499 тисяч гектарів, або 64 % до прогнозу (771 тисяча гектарів), – повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку ХОВА.

Для забезпечення проведення весняно-польових робіт у цьому році 701 агровиробник Харківщини залучав кредити. Станом на 1 червня, обсяг залучених кредитів складав  понад 1 мільярд 182 мільйони гривень. Мінімальна процентна ставка складає 9,7 %, максимальна – 22 %.

Нагадаємо, на кінець квітня в Харківській області ярими зерновими та зернобобовими культурами були засіяні майже 23 тисячі гектарів сільськогосподарської площі. 

Автор: Андрій Соха