Переселенці Харківщини зможуть отримувати послуги за новою системою

09.09.2022 14:10 Суспільство
З жовтня в Україні впроваджується нова система для внутрішніх переселенців. Завдяки цьому ВПО з Харківської та інших областей зможуть отримати виплати, якщо через збій у «Дії» не змогли зареєструватися.

З 1 жовтня Міністерство соціальної політики впроваджує в усіх областях України Єдину інформаційну систему соціальної сфери. У Кабінеті Міністрів України запевняють, що система дозволить централізувати призначення та нарахування виплат для внутрішньо переміщених осіб, що значним чином прискорить отримання допомоги переселенцям.

Відтак внутрішні переселенці у будь-якому регіональному управлінні соціального захисту зможуть швидко змінити у довідці ВПО неактуальне місце проживання, виправити помилкові чи некоректні дані у заяві на отримання довідки ВПО та з’ясувати й усунути причину затримки допомоги на проживання.

— Органи соцзахисту надаватимуть послуги незалежно від того, яка адреса вказана у людини в документах. Наприклад, коли людина переїхала з міста Харків, отримала довідку ВПО у Львові, а потім перемістилася у Тернопіль, то всі питання вона зможе вирішити у фактичному місці перебування, — зазначила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Директор Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Юрій Шпарага доповнює «Слобідському краю», що громадяни, які змінюють місце проживання, але не повертаються додому, мають 10 днів для того, щоб повідомити управління соціального захисту населення за новим місцем, що вони змінили населений пункт для проживання. Також люди, які вже повертаються до своїх домівок, повинні протягом трьох днів знятися з обліку ВПО.

— Громадяни, які повертається до покинутого місця проживання, повинні протягом трьох днів повідомити управління за місцем проживання про те, що вони повернулися, щоб були припинені виплати та знято статус ВПО, — пояснює пан Юрій Шпарага.

Також важливою зміною директор Департаменту соцзахисту ХОВА відзначає отримання виплат внутрішнім переселенцям, які не змогли оформити допомогу через «Дію» до 30 квітня.

— Прийнята окрема постанова, відповідно до неї громадянин має право звернутися в управління соціального захисту населення, якщо через «Дію» йому не вдалося отримати ці виплати, то будь-яке управління має прийняти від нього документи та нарахувати ці виплати. Пізніше будемо розбиратися, чому система відкинула цих громадян та чому вони не потрапили в реєстри на виплати, — ділиться пан Юрій.

Крім того, він зазначив, що у розрахунку субсидій та пільг виплати ВПО не враховуються як дохід.

Єдина інформаційна система соціальної сфери завершує тестовий режим у Житомирській, Рівненській та Вінницькій областях. Наразі триває підключення працівників управлінь соцзахисту в інших областях.

Автор: Олександр Манченко