Перевівся зі Львова до Харкова, аби захищати рідне місто: історія гвардійця

17.10.2023 12:31 Суспільство
Фото: Східне територіальне управління НГУ Фото: Східне територіальне управління НГУ

За час війни Павло пройшов шлях від солдата до офіцера. Він харків’янин, який служив строковиком у Львові, а потім перевівся у 5-ту Слобожанську бригаду НГУ, щоб захищати рідне місто.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

Зараз Павло – заступник командира роти по роботі з особовим складом одного з батальйонів 5-ї Слобожанської бригади. Чоловік закінчив юридичну академію, тому побратими дали йому позивний «Юрист». У 2016 році підписав контракт зі львівською частиною НГУ. У 2017-му мав першу ротацію зі своїм підрозділом до району проведення АТО. Тоді вони стояли у прифронтовому Торецьку. Павло говорить, що перший бойовий досвід залишиться у пам’яті назавжди.

– Тоді росія зі своїми недореспубліками почала активні спроби захопити місто, яке ми захищали. З побратимами відбивали постійні штурми, але наш батальйон усе витримав. Це був мій перший досвід участі у бойових зіткненнях. Ми легкою зброєю відбивали атаку механізованих груп. Було важко. За два місяці нас замінили. Після того я подав рапорт на переведення до 5-ї Слобожанської бригади НГУ. Тоді по всій лінії зіткнення були постійні спроби прорвати наші оборонні позиції. Вже тоді я зрозумів, що буде повномасштабне вторгнення, і хотів бути в цей час на своїй малій батьківщині, щоб захищати рідне місто, – згадує «Юрист».

Павло

Гвардієць закінчив курси сержантів та у 2019-му став командиром відділення, згодом – головним сержантом взводу, а у 2020-му – роти. У 2022 році він отримав звання молодшого лейтенанта та став заступником командира роти по роботі з особовим складом. Виконував бойові завдання під час оборони Харкова, охороняв стратегічні об’єкти та ніс патрульну службу на блокпостах області.

У липні 2023-го «Юрист» заступив на чергування на одному з блокпостів на в’їзді до Харкова. Під час перевірки рейсового автобуса двоє людей поводилися підозріло та ще й не мали із собою документів. Павло віддав наказ їх затримати. В одного з них у наплічнику знайшли великий пакунок з білою кристалічною речовиною. З’ясувалося, що це наркотичні «солі», а вага пакунка складала один кілограм. Наркодилери пропонували нацгвардійцю хабар, проте спроби виявилися марними – їх передали поліції.

гвардія

Чоловік зазначає, що деякі моменти по роботі з особовим складом потребують уваги.

– Я вважаю, що є певна невизначеність статусу «солдат строкової служби». Деякі служать уже третій рік, але не хочуть ані мобілізуватися, ані підписати контракт. Замість того, щоб підвищувати свій статус та бойові навички, вони діють за інерцією. Я намагаюся пояснити, що це неправильне рішення. До того ж показую це на власному прикладі, бо під час війни пройшов шлях від солдата до офіцера, – говорить Павло.

Своє майбутнє «Юрист» також уже розпланував. Служити чоловік хоче й надалі. І якщо не в Нацгвардії, то в одному з підрозділів спеціального призначення Національної поліції.

Раніше ми розповідали про військовослужбовців окремої танкової Залізної бригади Олександра і Віталія, які дружать уже багато років, до того ж вони куми. Друзі розповіли, чому вирішили стати танкістами та як допомогли тероборонівцям під Барвінковим, а в обмін отримали трофейний танк.

 А також про майора медичної служби Надію

Та про те, що боєць з Ізюма Богдан «Сільвер», який втратив ногу в бою, взяв участь в «Іграх нескорених». 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Ксенія Карпенко