Підвищення пенсій, візовий режим з рф, оподаткування: які зміни чекають на українців у липні

01.07.2022 19:30 Суспільство
Липень 2022 року обіцяє, зокрема, жителям Харківської області доволі багато змін у багатьох сферах життєдіяльності держави від підвищення прожиткового мінімуму до зміни механізму підготовки водіїв. «Слобідський край» виділив найголовніші зміни, які чекають на українців у липні.

Прожитковий мінімум та соціальні виплати

З 1 липня в Україні підвищується прожитковий мінімум.

Прожитковий мінімум – це найменша кількість грошей, яка необхідна людині для нормального існування та збереження здоров’я. До нього входить базові харчові продукти, а також мінімальний набір непродовольчих товарів та соціальних послуг. Також з розрахунку прожиткового мінімуму визначається мінімальна пенсія, аліменти, декретні виплати та допомога одиноким матерям.

Загальний показник на одну людину в розрахунку на місяць складатиме 2508 гривень. До цього було 2393 гривні. Для різних категорій населення розмір прожиткового мінімуму складатиме:

  • Для дітей до 6 років – 2201 гривню (було 2100 гривень);
  • Для дітей від 6 до 18 років – 2744 гривні (було 2618 гривень);
  • Для працездатних осіб – 2600 гривень (було 2481 гривня);
  • Для осіб, які втратили працездатність, – 2027 гривень (було 1934 гривні).

Від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежить мінімальна пенсія для громадян України. Відтак з 1 липня мінімальна пенсія підвищується на 93 гривні та складатиме 2027 гривень. Максимальна пенсія в Україні наразі складатиме 20270 гривень.

Відповідно до зміни прожиткового мінімуму також змінюються виплати аліментів. Мінімальний гарантований розмір виплат на одну дитину складає половину від прожиткового мінімуму, залежно від віку дитини. Відтак за дитину до 6 років має виплачуватися мінімум 1100 гривень, за дитину від 6 до 18 років – 1372 гривні.

Утім, рекомендований розмір виплат по аліментах призначається у суді, у випадку, якщо у платника аліментів є достатній дохід.

Допомога одиноким батькам визначається, якщо відняти середньомісячний дохід родини на одну особу від прожиткового мінімуму. Виходить, що батьки, які виховують дитину одні, можуть розраховувати на суму допомоги до 2201 гривні, якщо дитина молодша за 6 років, до 2744 гривень, якщо дитині від 6 до 18 років, та до 2600 гривень, якщо дитині від 18 до 23, але вона є студенткою денної форми навчання.

Повернення оподаткування імпортних товарів та авто

З 1 липня поновлюється оподаткування товарів та автомобілів, які ввозяться на територію України з-за кордону. Тепер платники єдиного податку першої, другої та третьої групи та весь транспорт, який ввозився громадянами України, підлягають оподаткуванню. Також податки почнуть платити підприємства, які не сплачували ввізне мито.

Водночас від сплати пенсійних зборів звільняються легкові автомобілі, які мають електричний двигун.

«Укрпошта» підвищує тарифи

З 1 липня «Укрпошта» підвищує тарифи для звичайних та експрес-відправлень. Звичайні відправлення підвищуються в середньому на 14 % в межах України та на 13 % в межах однією області.

Вартість за експрес-відправлення підвищиться в середньому на 14 % для пересилання в межах однієї області та на 16 % для відправлень у межах України. Відтак, якщо одне відправлення по Україні до кілограма коштувало 39 гривень, то зараз коштуватиме 45 гривень.

Також на 14 % зросте ціна на послуги з пересилання документів.

Вартість міжнародних відправлень залишиться без змін.

В «Укрпошті» пояснюють зростання тарифів збільшенням логістичних витрат на доставлення.

«Ощадбанк» видаватиме мікрогранти для бізнесу

З 1 липня «Ощадбанк» буде видавати мікрогранти на підтримку бізнесу в рамках державної програми «єРобота». Виплати сягатимуть до 250 тисяч гривень та будуть видаватися  для запуску нового або розвитку бізнесу, що вже працює. Вже зараз кожен громадянин України або юридична особа можуть подати заявку з бізнес-планом до відділень «Ощадбанку». У майбутньому таку заявку можливо буде надіслати через портал «Дія».

Коштом мікрогранта підприємець зможе придбати обладнання, оплатити сировину та матеріали та здійснити часткову оплату оренди.

Грант не повертається у разі, якщо підприємець або юридична особа створить одне або два робочі місця на період понад три роки та буде сплачувати податки за цей період.

Рішення про надання гранта приймається Державною службою зайнятості. У разі позитивної відповіді на заявку, для підприємця буде створено окремий рахунок в «Ощадбанку».

Підвищуються ціни на автострахування

З липня Національний банк збільшує суми страхових виплат для власників транспортних засобів. У зв’язку з цим найближчим часом прогнозують підвищення тарифів страхових компаній при оформленні обов’язкового страхового поліса автоцивільної відповідальності, який у народі називають «автоцивілкою».

Відтак страхові виплати у разі пошкодження майна підвищуються зі 130 тисяч до 160 тисяч гривень. Якщо заподіяно шкоду життю та здоров’ю людині, то виплати піднімуть з 260 тисяч до 320 тисяч гривень на кожну постраждалу особу. Також страхові компанії мають виплачувати більше грошей при оформленні «Європротоколу» у разі ДТП, тобто без втручання працівників Національної поліції.

Візовий режим з російською федерацією

З 1 липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про припинення дії Угоди між урядом України і урядом російської федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації». Відтепер громадяни росії не зможуть потрапити на територію України без візи.

— Остаточно розриваємо зв’язки з Росією. Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави, — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Росіяни можуть оформити візу у восьми містах своєї країни, але навіть це не гарантуватиме в’їзд в Україну, оскільки остаточне рішення про перетин кордону приймають співробітники Державної прикордонної служби України.

Прилади нагрівання тютюну прирівнюються до цигарок

З 11 липня набуває чинності закон про заборону паління приладів для нагрівання тютюну в громадських місцях. Вони будуть на одному рівні зі звичайними та електронними сигаретами та кальянами.

До громадських місць належать кафе, ресторани, медичні, культурні, спортивні та освітні заклади та установи, а також підприємства всіх форм власності, гуртожитки, дитячі майданчики, підземні переходи, вокзали, станції метро, зупинки транспорту та власне сам громадський транспорт і таксі.

Також законом передбачені штрафи:

  • За продаж тютюнових виробів неповнолітнім передбачено штраф у 1020 гривень за перше порушення та 10 200 гривень за повторне;
  • За куріння електронних сигарет та кальянів у громадських місцях штраф становитиме 1000 гривень за перше порушення та 10 тисяч гривень за повторне;
  • У разі розміщення попільничок та куріння у кафе, барах та ресторанах власники закладів отримають штраф у розмірі 3000 гривень за перше порушення та 15 тисяч гривень у разі повторного.

Українська мова на інтернет-сторінках

З 16 липня починає діяти нові положення Закону України  «Про забезпечення функціонування української мови як державної», більш відомого як закон про державну мову. Усі інтернет-ресурси мають впровадити україномовні версії сайтів.

Також сайти, мобільні застосунки, сторінки та канали в соціальних мережах, які використовуються представниками держави Україна, повинні мати основну версію українською мовою, що завантажується за умовчанням.

Усі товари, які обладнані комп’ютерними програмами, обов’язково повинні підтримувати українську мову, якщо мають бути продані в Україні. Це стосується  автомобілів, електроніки та побутової техніки.

Зміна механізму для підготовки водіїв

З 24 липня постановою Міністерства внутрішніх справ змінюється механізм підготовки водіїв.

Врешті, щоб отримати водійське посвідчення, необхідно буде:

  1. Обрати автошколу для теоретичної підготовки та пройти там навчання з отриманням відповідного свідоцтва, яке діє один рік.
  2. Скласти теоретичний екзамен у сервісному центру МВС.
  3. Обрати автошколу для практичної підготовки.
  4. Скласти внутрішній іспит в автошколі та отримати свідоцтво, яке діє два роки.
  5. Скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС та отримати посвідчення.
Автор: Олександр Манченко