Бабине літо: що це таке і коли його чекати на Харківщині

10.09.2021 16:00 Суспільство
Тепла погода, яка радувала мешканців Харківської області протягом цього тижня, – це зовсім не "бабине літо", а просто продовження літа. Коли настане справжня осінь, та чи чекати цього року "бабиного літа" – розповіли в Харківському гідрометцентрі.

Літня погода

Бабине літо – це період теплої та сухої погоди восени, пов'язаний зі стійким антициклоном. Як розповідають в Українському гідрометцентрі, бабине літо може настати в жовтні чи навіть листопаді, до того ж доволі часто воно спостерігається декілька разів упродовж осіннього сезону.

Тепла ясна погода, яка спостерігається на Харківщині протягом останнього тижня – це ще не бабине літо, а просто продовження літа. Про це "Слобідському краю" розповіла завідувачка сектора метеорологічних прогнозів регіонального гідрометцентру Євгенія Ляшенко. Адже справжньої осені на Харківщині ще не було.

– На початку вересня, 2-3 вересня у нас настала прохолодна погода. Утім, температури не вийшли за межі норми. Максимальна температура вдень була десь +17-18 градусів. А нічні температури були досить низькими. 8 вересня в Ізюмі вночі було навіть 0 градусів. Після цього температура почала рости. Уже 10 вересня середньодобова температура встановилася +15 градусів, це вважається літом, – говорить синоптик.

Тепла погода протримається на Харківщині ще до 19 вересня. У середу, 15 числа, денні температури будуть сягати 24-27 градусів. З 16 вересня температура повітря понизиться до 18-20 градусів. А з 19 вересня може початися похолодання.

Читайте також: Де на Харківщині зібрали найбільше зернових

За словами Євгенії Ляшенко, осінньою погода вважається, коли протягом кількох днів середньодобова температура не перевищує 15 градусів. Бабиному літу мають передувати дощі, грози і стійка мокра погода. Після цього може настати потепління, і таких хвиль за осінь може бути декілька. Зазвичай, перше бабине літо (так зване "молоде") приходить у жовтні, а останнє може відмічатись аж у листопаді, перед настанням морозів.

Якою була осінь минулих років

Кожного року осінь на Харківщині відбувається по-різному, і бабине літо приходить то в жовтні, то в листопаді.

2018 року осінь на Харківщині настала 23 вересня. Народні синоптики сповіщали, що бабиного літа не буде взагалі, але все ж потепління прийшло. За даними Харківського гідрометцентру,  бабине літо тривало майже два тижні – з 6 по 21 жовтня, були  теплі сонячні дні, а денна температура повітря сягала 24 градусів.

2019 року бабине літо порадувало мешканців Харківщини двічі. Тепла погода трималася до 17 вересня, а з 18 вересня в область прийшла осінь. Середньодобова температура впала до +7... +8 градусів. Але у жовтні прийшло бабине літо. Тепла погода без опадів тривала з 9 по 21 жовтня, а 19 жовтня в регіоні було 18-23 градуси тепла вдень і 4-9 градусів тепла вночі.

– Це було класичне бабине літо. На початку жовтня було холодно (+5), дощі і грози, і посилення вітру, а потім цілу декаду була дуже тепла погода, – розповідає Євгенія Ляшенко.

Водночас у жовтні 2019-го вночі та вранці місцями по області спостерігався сильний туман, видимість 200–500 метрів. 27 жовтня в області різко похолодало: температура вночі опустилася до 1 градуса морозу, вдень від 5 до 10 градусів тепла. Друге бабине літо прийшло на Харківщину 4 листопада: нічні морози відступили – від 0 до +5 градусів, а вдень температура повітря прогрілася до 8-13 градусів тепла.

Читайте також: COVID-19 підтвердили у 341 жителя Харківської області

А от минулого, 2020 року,  літо тривало на Харківщині аж до 15 жовтня. Стояла надзвичайно тепла для цього періоду  погода, відмічає Євгенія Ляшенко. Середні температури були +15 градусів і вище. В середині вересня  ночі хоч і стали прохолоднішими, але вдень було тепло, навіть спекотно. Нічна температура повітря коливалася  від  +4° до + 9° тепла, а вдень підвищувалася  від + 22° до +29°. Тільки 19 жовтня прийшла осінь. А 13 листопада різко прийшла зима.

Автор: Тамара Кіч