Працювати мають лише аптеки та продуктові магазини — заява міністра охорони здоров’я України

16.03.2020 09:24 COVID-19
Фото: glavcom.ua Фото: glavcom.ua
Через велику загрозу поширення коронавірусу Ілля Ємець наполягає на закритті закладів громадського харчування та торговельно-розважальних центрів.

Очільник МОЗ України Ілля Ємець звернувся до українців через загрозу поширення COVID-19. У повідомленні він зазначив, що загроза, яку несе коронавірус, «велика як ніколи».

– Ми не маємо права чекати масового зараження українців. Маємо діяти негайно, на випередження. Жорстко та без винятків, – ідеться в заяві.

Міністр перерахував заходи, до яких треба вдатися, щоб запобігти поширенню вірусу в Україні. Серед них закриття закладів громадського харчування та ТРЦ.

– Працювати мають лише аптеки та продуктові магазини, необхідно обмежити пересування всередині країни, запровадити дистанційний режим роботи працівників, переглянути режим роботи громадського транспорту та обмежити дозволені збори людей у групах до 10 осіб, – наголошує очільник МОЗ.

Водночас лікарні мають бути негайно перепрофільовані в інфекційні, зважаючи на ситуацію. Опрацьовувати необхідно тільки ургентні випадки. Міністр переконаний, що всі планові заходи потрібно скасувати та направити всі ресурси на підготовку для боротьби з інфекцією.

– МОЗ активно збирає найкращих епідеміологів України та включає їх до складу Оперативного штабу, щоб ми могли ще швидше реагувати на нові виклики, які перед нами ставить епідемія, – повідомив Ілля Ємець.
Тим часом рішення про закриття всіх закладів, окрім продуктових магазинів, аптек та заправок, уже прийнято у Львові та Одесі.

Читайте також: Україна закриває кордони

 

Автор: Андрій Соха