Працевлаштовувати переселенців стало вигідно

19.10.2015 15:00 Суспільство
Фото: vesti-ukr.com Фото: vesti-ukr.com
Кабмін надав роботодавцям додаткові стимули для працевлаштування переселенців.

Набула чинності постанова Кабміну № 696 «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб», яка дає додаткові стимули роботодавцям працевлаштовувати переселенців.

- Протягом півроку державою будуть компенсуватися витрати на основну та додаткову заробітну плату, якщо роботодавець працевлаштовує переселенця за строковим трудовим договором (мінімальний термін — 12 місяців). Якщо внутрішньо переміщена особа належить до квотної категорії — компенсація сплачується протягом року. Але замість 12 місяців гарантійна зайнятість таких осіб складатиме вже два роки, - пояснює начальник відділу організації надання послуг роботодавців Харківського обласного центру зайнятості Інна Прохоренко. - Єдиний нюанс - бюджетні організації та підприємства, які мають заборгованості по страхових внесках, скористатися такою компенсацією не зможуть.

Також роботодавці можуть компенсувати витрати на навчання працівника-переселенця. Але ця сума не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів - 13 тис. 780 грн. Якщо роботодавець протягом гарантованого терміну зайнятості звільняє переміщену особу по скороченню чи за згодою сторін, то повертає отримані від держави кошти.

Окрім цього, документом передбачені компенсації і для ВПО. Якщо безробітний переселенець знаходить собі роботу в іншому регіоні України, то йому можуть компенсувати переїзд на залізничному, річковому, морському та автомобільному транспорті (крім таксі) і перевезення багажу. Також компенсуються витрати на медичне або наркологічне обстеження, яке необхідно пройти для влаштування на роботу.

Юлія Шматченко

Автор: Администратор сайта