Про готовність бомбосховищ на Харківщині розповіли у ХОДА

10.12.2018 14:46 Суспільство
http://kharkiv.dsns.gov.ua http://kharkiv.dsns.gov.ua
У Харкові та районах області є понад 5000 простих укриттів, які, у разі небезпеки, зможуть розмістити усе населення краю.

Як розповів 10 грудня під час прес-брифінгу щодо дії в області воєнного стану в Харківській облдержадміністрації директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко, серед таких об’єктів, як їх називають, подвійного значення,  — підвали будинків, метрополітен, переходи, підвали, погреби, підземні паркінги...

— Нині ми перевіряємо їхнє функціонування. Загалом така робота — приведення до належного стану укриттів — постійна, особливо протягом останніх чотирьох років. Із 2014-го стан готовності бомбосховищ підвищився з 27 % до 70 %, — сказав Павло Пономаренко.

На запитання, як харків’яни і жителі області можуть дізнатися про те, де знаходяться бомбосховища, він відповів, що такі дані можна отримати, зателефонувавши на номер 101, або на сайті ГУ ДСНС України у Харківській області  (розділ Громадянам, «Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту у Харківській області»). Крім того, мешканцям багатоквартирних житлових будинків можна звернутися до своїх управлінь ЖКГ, аби дізнатися, про такі об’єкти.

Директор Департаменту оборонної, мобілізаційної робота та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов у свою чергу наголосив, що нині «в області абсолютно спокійно, й жодних перепон розвитку економіці області військовий стан не утворює».

— Якщо стане відомо про загострення ситуації, збільшення рівня загрози, відповідно нам доведуть інший ступінь готовності. Тоді запускається декілька механізмів оповіщення людей: ЗМІ, органи внутрішніх справ, підприємства ЖКГ, які мають на балансі об’єкти укриттів.  На територіях відповідних промислових і непромислових об’єктів є також об’єкти, тому працююче населення буде оповіщено, — додав Олексій Максимов.

Що на кордоні ситуація спокійна та контрольована, а пункти пропуску на харківській ділянці працюють у штатному режими, запевнили і прикордонники. За минулий тиждень, за даними командира Харківського прикордонного загону Євгенія Гоця, у в’їзді в Україну було відмовлено 23 громадянам Російської Федерації.

— Пасажиропотік упав приблизно на 30 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, — навів цифри прикордонник. — За результатами «річкового спостереження» ми фіксуємо збільшення прикордонних загонів з того боку. Є оперативні дані про те, що на суміжній стороні напроти Харківської області дислокуються окремі частини військових підрозділів РФ.

У ХОДА також повідомили, що 8 грудня розпочалися збори з бійцями з’єднання тероборони. Понад тисячу військовозобов’язаних та резервістів тренувалися за напрямами вогневої, тактико-спеціальної та медичної підготовки. Збори з військовозобов’язаними та резервістами оперативного резерву другої черги, приписаними до окремої бригади територіальної оборони, на Харківщині триватимуть до 22 грудня.

До слова, масові заходи, такі як День святого Миколая, новорічно-різдвяні свята тощо, готуються за планом. Нема жодних обмежень чи заборон.

Читайте також: У Зміївському районі чоловік хотів розправитися з фермером. Фото

 

Автор: Тетяна Василець