Прогноз байбака щодо весни та погода від синоптиків на лютий у Харківській області

02.02.2023 17:59 Суспільство
Фото: hromadske.ua Фото: hromadske.ua
Харківська область 2 та 3 лютого перебуватиме у циклонічному полі, тому в регіоні очікується сніг та мокрий сніг. З наступного тижня істотних опадів не прогнозують.

Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» повідомили в Харківському регіональному центрі з гідрометеорології.

3 лютого погода на Харківщині буде хмарною з проясненнями.

«Починаючи з 3 по 7 лютого, центр циклону перебуватиме в європейській частині території рф. Тому в області будуть невеликі та помірні опади у вигляді мокрого снігу та снігу», – зазначила синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології Оксана Шевченко.

Починаючи з 5 лютого, область зниженого тиску поступово буде відходити, кажуть у центрі з гідрометеорології. Починаючи з 7 лютого, циклон почне переміщуватись, тому істотних опадів більше не буде.

«Зараз середньодобова температура навіть вища за норму. Загалом у лютому середня місячна температура буде на рівні 2,4° морозу.  Сильних опадів у вигляді снігу чи мокрого снігу не передбачаємо», – каже Оксана Шевченко.

Свій прогноз щодо прийдешньої весни 2 лютого традиційно надав байбак Тимко. Він спрогнозував, що весна настане в середині березня. А от у Харківському регіональному центрі з гідрометеорології до таких прогнозів поки що не беруться. Зазначають, що такі довгострокові передбачення не можуть бути точними.

В Українському гідрометеорологічному центрі наголошують, що головна ціль Дня байбака це  привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу.

«У 2021 році віднесений до зникаючих видів та внесений до Червоної книги України. У зв'язку з тим, що існування бабака пов'язане з цілинами й перелогами, збереження його як виду треба здійснювати в заповідниках і припинити браконьєрське винищення, провадити інформаційну роботу серед мисливців. До серйозних наукових прогнозів та синоптиків це не має жодного відношення», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 1 січня в Україні було встановлено 64 метеорологічні рекорди, на багатьох метеостанціях фіксували температуру в межах від +10° до +20°. Синоптики кажуть, що такий теплий січень уперше за 100-150 років.

Нагадаємо також, що харківський синоптик вважає температурні коливання, які фіксували в Україні цієї зими, свідчать про зміни клімату, на фоні чого в наступні роки взимку епізодичні хвилі тепла стануть більш інтенсивними і тривалими.

Також ви можете прочитати місячний календар садівника та городника на лютий 2023 року.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті

Автор: Ксенія Карпенко