Зими в Україні стануть теплішими: харківський синоптик розповів про зміни клімату

21.01.2023 13:47 Суспільство
У Харківській області в кінці січня та на початку лютого температура повітря знизиться та випаде невелика кількість снігу.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на «Суспільне», про це розповів синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології Ігор Кібальчич.

«У кінці січня та на початку лютого температура буде нижче 0 по Цельсію і має бути трохи снігу. Це буде класична зимова погода. Але як довго вона протримається – рано казати», – розповів Ігор Кібальчич.

Згідно з  прогнозом Харківського регіонального гідрометцентру, до кінця січня в області температура повітря коливатиметься від 8 градусів морозу вночі до 2 градусів тепла вдень. Сніг синоптики прогнозують на 30 січня.

У своєму дописі в Фейсбуці Ігор Кібальчич пише, що температурні коливання цієї зими, які фіксували в Україні, свідчать про зміни клімату.

«Цьогорічний січень видався на території України щедрим на погодні сюрпризи. Завдяки двом епізодам аномального тепла майже на всіх метеостанціях, за винятком південно-східної частини, були встановлені нові температурні рекорди. Тропічне повітря африканського походження на фоні відсутності снігового покриву і малохмарного неба, а також сприятливі синоптичні умови привели до такої масштабної температурної аномалії на великих територіях», – розповів він.

На думку Ігоря Кібальчича, такі аномалії, особливо у таких масштабах, можуть бути результатом зміни клімату, на фоні чого у наступні роки взимку епізодичні хвилі тепла стануть більш інтенсивними і тривалими.

Нагадаємо, «Харківобленерго» оновило графік погодинних відключень світла в Харківській області на наступний тиждень, з 23 по 29 січня.

Раніше ми писали як цієї зими виживає прикордонна Вільхуватська громада на Харківщині.  Через постійні обстріли виїхала половина з 6000 місцевих жителів. Там дуже постраждали населені пункти, які розташовані в 20-кілометровій зоні вздовж кордону. Це Рублене, Чугунівка, Вільхуватка, Мілове. Зараз там складно оцінити ступінь руйнувань, бо обстріли тривають. 

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко