Районні лікарні Харківщини отримали нове медичне обладнання (ФОТО)

30.07.2015 09:45 Суспільство
Фото: kharkivoda.gov.ua Фото: kharkivoda.gov.ua
29 липня центральним районним лікарням Сахновщинського та Зачепилівського районів передали гуманітарну допомогу від Німеччини та США: нове медичне обладнання та витратні матеріали.

Ортопедичні ліжка (по 2 на кожну лікарню), апарати штучної вентиляції легенів (по одному), хірургічні інструменти, медикаменти, медичні маски, підгузники, пелюшки та інші матеріали лікарні отримали завдяки спільним зусиллям облдержадміністрації, харківських волонтерів та львівського благодійного фонду «Нова країна» .

«Це дуже важлива допомога, яка вирішить багато проблем. Адже через нестачу фінансування ми навіть не могли забезпечити співробітників засобами безпеки, наші лаборанти досліджували мокроту хворих без масок. Тепер у нас є маски і для хірургічних операцій, і для огляду хворих, в тому числі фтизіатром», - розповіла головний лікар Сахновщинської ЦРЛ Ольга Пахуча.

Дуже задоволені лікарі новими хірургічними інструментами. «Ножиці, затиски - все це не поставлялося давно, до того ж низької якості: після 2-3 стерилізацій все псувалося, метал чорнів. Нові інструменті - німецькі, це зовсім інша якість, - зазначив головний лікар Зачепилівської ЦРЛ Вадим Козак. - Нове обладнання дозволить нам надавати хворим якісну, своєчасну допомогу».

Волонтери, які передавали обладнання лікарням, відзначили, що це стало можливим завдяки активній участі керівництва області.

«Ми вдячні голові ХОДА Ігорю Райніну та його заступнику Юлії Світличній, які особисто підключилися до передачі гуманітарної допомоги. Завдяки їхній допомозі ми змогли дізнатися, які медичні установи Харківської області сьогодні більше потребують допомоги. Крім того, Юлія Олександрівна допомогла нам швидше вирішити всі питання з необхідною документацією. З цією роботою ми самостійно не впоралися б», - розповіла волонтер і радник Юлії Світличної на громадських засадах Надія Кривицька.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку і міжнародних відносин ХОДА Олена Колмик при передачі обладнання зазначила, що облдержадміністрація сподівається на подальшу плідну співпрацю з благодійними фондами та надаватиме їм максимальну допомогу.

За словами волонтерів, дуже важливо, що гуманітарна допомога дійшла саме в райони Харківщини, які потребують її найбільше.

Те, що голова ХОДА приділяє особливу увагу віддаленим районам, відзначили й їхні керівники.

«Позиція обласного керівництва щодо віддалених районів змінилася, і Сахновщина сьогодні, як ніколи, відчуває підтримку ХОДА, - підкреслив голова РДА Іван Котула. - Цього року ми отримали з обласного бюджету рекордне фінансування - 42 млн грн, які спрямували на розвиток району. Зокрема, виділено 3 млн грн на ремонт доріг, 2 млн грн на ремонт шкіл, майже 5 млн на ремонт і будівництво водопроводу, 3 млн грн на газопровід».

«Увага віддаленим районам - дуже важлива ініціатива голови ХОДА Ігоря Райніна, - погоджується голова Зачепилівської РДА Андрій Конопля. - Ці райони потребують підтримки в перехідний період, поки громади ще не отримали достатніх повноважень та фінансових можливостей».

Завдяки такому підходу обласного керівництва, можливо, вдасться вирішити одну з головних проблем сільської медицини - проблему нестачі кваліфікованих кадрів, сподіваються в районних лікарнях.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта