Рекордно низька ціна: скільки українці платитимуть за газ цієї зими

03.12.2019 18:00 Суспільство
Фото: dengi.informator.ua Фото: dengi.informator.ua
Кабінет Міністрів України розробив програму «Гарантована ціна на газ», яка має захистити людей від коливань ціни на газ узимку.

Для учасників програми Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» встановити ціну на газ на період опалювального сезону, яка буде на 7 % менша, ніж минулоріч. За словами Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, рішення про участь у програмі кожний споживач приймає індивідуально.

– Ми запроваджуємо можливість зафіксувати майбутню ціну через інструмент «контракт на майбутнє». Подібна практика поширена у світі, але тільки споживач обирає, скористатися пропозицією чи ні, – каже глава Уряду.

За умовами програми кожний споживач України (громадяни та підприємства теплокомуненерго) з 1 січня 2020 року до 1 травня 2020 року автоматично стає учасником програми. Відпускна ціна газу від НАК «Нафтогаз України» для них становитиме 6 гривень 96 копійок за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування до домогосподарства). Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки.

Так, у всіх без винятку споживачів є вибір: залишитися у програмі чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої ціни до 20 грудня поточного року. У разі виходу з програми «Гарантована ціна на газ» споживач буде оплачувати газ за діючою місячною ціною, що складеться на ринку.

Читайте також: Снігопад на Харківщині: ситуація на дорогах області — ФОТО, ВІДЕО