Ринок нерухомості Харківщини: чи впаде ціна на квадратні метри?

26.01.2022 11:00 Суспільство
Експерти з нерухомості розповіли, як змінюються ціни на квартири у Харківській області. Та чи впливають розмови про ескалацію Росії на покупців квартир у Харкові.

 

Все частіше, на фоні розмов про ескалацію Росії щодо України, з’являються повідомлення про можливе зниження цін на житлоплощу у Харкові. Так, дехто з потенційних покупців квартир відкладає жадану покупку, очікуючи дива: цінопад на квадратні метри.

Харків. 25,01,2021

Чи мають такі сподівання обґрунтовані причини для існування, «Слобідський край» попросив розібратися провідних фахівців з нерухомості.

Сергій Лацков, експерт з нерухомості одного з АН Харкова зауважив, що на сьогодні на ринку нерухомості Харківщини досить спокійно:

Сергій Лацко

 - Ніхто не може попередньо прогнозувати, чи зміняться ціни на квартири у Харкові. Це нереально. А враховуючи підвищення вартості на будівельні матеріали та ремонтні роботи з 300 до 600 доларів за квадратний метр житла, про зниження цін на сьогодні не йдеться. – поділився зі «Слобідським краєм» Сергій Лацков.

 

Володимир Данченко, засновник відомого АН пояснив, що на Харківський регіон деякі правила ціноутворення нерухомості не діють, і тому є причини:

Володимир Данченко

 - Існує розповсюджене правило ціни на нерухомість: як тільки курс долару йде вгору, ціни на квартири автоматично падають. Але останні рік-два ця формула не працює. Причина – місцеві продавці житла вважають Харків найпрекраснішим місцем у світі (це не жарт), і зовсім не поспішають знижувати ціни. На фоні таких продавців ті, хто хоч трішки знижує ціну – мають великий зиск від швидкого продажу.

Харків. 25,01,2022

У розмові зі «Слобідським краєм», Володимир Данченко підкреслив, що за всі роки роботи з нерухомістю, ситуацію з цінами ще ніхто не зміг спрогнозувати правильно. Фахівець з харківської нерухомості додав, що на сьогодні, паніка навколо питання ескалації Росії трішки вплинула на покупців -  вони «зачаїлися в очікуванні», а попит на кватири зменшився відсотків на тридцять. Але зазначив, що більше це стосується недорогих квартир. Бо, за словами Володимира Данченка, саме нерухомість дорожча за 50 тисяч доларів активно продається і купується в Харкові. А це вже один з показників стабільності.