Росіянам не вистачає сил, необхідних для захоплення Харкова – ISW

29.04.2024 17:52 Суспільство
Мапа ISW Мапа ISW

Погрожуючи наступом Харкову, росіяни, можливо, намагаються розтягнути сили ЗСУ перед наступом улітку 2024 року.

Як передає «Слобідський край», про це в аналітичній довідці від 29 квітня пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Фахівці проаналізували заяву Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який 28 квітня сказав, що росіяни накопичують війска та проводять перегрупування на Харківському напрямку.

«Сирський заявив, що українські сили спостерігають за збільшенням кількості російських сил, які перегруповуються на Харківському напрямку, маючи на увазі, ймовірно, Бєлгородську область, і що українські сили посилили оборонні позиції в «найбільш загрозливих» районах додатковими артилерійськими і танковими підрозділами. У заяві Сирського немає жодних вказівок на неминучість можливої наступальної операції Росії проти міста Харків», – пишуть аналітики ISW.

На думку американських аналітиків, нездатність росіян захопити Синьківку, незважаючи на неодноразові масові піхотні та механізовані штурми протягом місяців наступу, ставить під сумнів їхню боєздатність та боєздатність 6-ї ООС та Північного угруповання військ загалом. 

«ISW продовжує оцінювати, що потенційний майбутній російський наступ із захопленням Харкова був би надзвичайно амбітним заходом, який створив би значні проблеми для російських сил, особливо тому, що російські сили зіткнуться з краще оснащеними українськими силами після прибуття військової допомоги США. Однак російським військам не доведеться захоплювати місто Харків, щоб скористатися перевагами відтягування української живої сили та техніки з інших критичних ділянок лінії фронту. Схоже, російські військові вчаться на минулих помилках оперативного планування і, можливо, мають намір розтягнути українські сили на ширшій лінії фронту на сході України перед початком російської літньої наступальної операції на Харків», – повідомляють у ISW.

У свою чергу, начальник ХОВА Олег Синєгубов в ефірі «Єдиних новин» 29 квітня розповів, що росіяни не мали просування по жодному з напрямків.

– Наші воїни впевнено тримають позиції, дають гідну відсіч ворогу та проводять оборонну операцію. Фіксуємо накопичення військ противника, яке відбувається протягом 10 місяців. Говорити зараз про те, що ворог може відкрити нові лінії фронту, особливо по півночі нашої території, ще зарано. Утім маємо бути готовими до будь-якого розвитку подій, – наголосив Олег Синєгубов. 

Нагадаємо, минулої доби на Куп’янському напрямку росіяни здійснили 6 невдалих спроб штурмувати позиції Збройних сил України.

Автор: Галина Гришко