Розповсюджувачі фейків про ТЦ «Барабашово» будуть нести відповідальність — адвокат

06.06.2019 12:04 Суспільство
Фото: KP.UA Фото: KP.UA
Адвокат народного депутата України Олександра Фельдмана та ПрАТ «Концерн АВЕК і Ко» Іван Ліберман готує позови до суду до цілого ряду відповідачів, що поширюють фейки про діяльність ТЦ «Барабашово».

За словами Івана Лібермана, зібрано велику кількість матеріалів, вони зараз знаходяться у експертів-лінгвістів. Отримано відео одного з провідних телеканалів міста, він також буде виступати в якості відповідача. Адвокат повідомив, що він направив велику кількість адвокатських запитів, у тому числі до громадської організації «В єдності сила».

«Сьогодні є інформація, що мій запит вони чомусь відмовляються отримувати. Причини будемо з'ясовувати вже в Генеральній прокуратурі, куди я звернуся відповідно до ст. 397 Кримінального кодексу «Перешкоджання адвокатській діяльності», адже юридичні особи зобов'язані, це не право, а обов'язок, прийняти адвокатський запит і дати на нього відповідь. І навіть надання формальної відповіді — це підстава для відкриття не тільки адміністративного провадження, а й кримінального», — заявив Іван Ліберман.

Адвокат підкреслив, що більшість судових процесів будуть відбуватися у Києві, й розповсюджувачам фейків доведеться не тільки вибачитися, але й заплатити близько мільйона гривень (або іншу суму, яку встановить суд). Він висловив упевненість, що люди, які публічно називають злодієм людину, котра ніколи не притягувалася не тільки до кримінальної, а й до адміністративної відповідальності за такими статтями, обов'язково повинні відповісти за свої слова.

Іван Ліберман також повідомив, що матеріали у цій справі перекладені іноземними мовами й уже направлені, зокрема, до США та Ізраїлю. Крім того, направлено звернення до Адміністрації президента України. «Є факти прояву фашизму, нацизму, антисемітизму та іншої нетерпимості. Чому йдуть провокації, чому політичні організації здійснюють незаконні діяння? Чому не розслідуються кримінальні справи, ініційовані, зокрема, концерном «АВЕК і Ко»? Цього терпіти ніхто не буде», — підкреслив він.

Нагадаємо, що згідно з даними, оприлюдненими адміністрацією ТЦ «Барабашово» на пресконференції 24 травня, у засобах масової інформації та соціальних мережах фіксується безпрецедентна кількість фейкових вкидань про роботу торгового центру: майже 20 фейкових інформаційних подач тільки за 4 місяці 2019 року. Найбільш активними фейкмейкерами у відношенні «Барабашово» названі представники так званих «ініціативних груп» — нечисленних об'єднань орендарів і колишніх орендарів торгового центру, які проводять дискредитаційну та дестабілізаційну роботу на «Барабашово» на користь різних політичних сил. 

Читайте також: Володимира Зеленського попросили зупинити рейдерське захоплення «Барабашово»