СБУ запобігла чотирьом терактам у Харкові – офіційний коментар

22.02.2022 13:10 Суспільство
Служба безпеки України заявила про запобігання чотирьом терактам, які мали відбутися в церквах Української православної церкви Московського патріархату на території Харкова.

Цю інформацію  «Слобідському краю» 22 лютого підтвердила речниця СБУ в Харківській області Лілія Домашенко.

Вона пояснила, що відбулося перехоплення телефонної розмови про організацію терактів ув місті Харкові. Працівники Служби безпеки України в Харківській області вчасно попередили про можливий теракт представників УПЦ МП. Особу, яка мала провести теракти, встановлено і затримано.

У харківських Telegram-каналах було опубліковано запис телефонної розмови, у якій ідеться про підпали в чотирьох церквах на території Харкова. У СБУ не підтвердили й не спростували, що цей запис є оперативним.

"Звичайно, чотири я не зроблю за... Але пару зможу. Я подивився там на Холодній Горі можна. Там ззаду підібратися й кинути. Можна на "Науковій" кинути", — говорить чоловік, позначений як громадянин України і виконавець, співрозмовнику з РФ.

За інформацією із запису, житель Харкова мав розбити скло, облити бензином та підпалити будівлі. За це він мав отримати тисячу доларів.

Представники СБУ Харківської області запевнили «Слобідський край», що жителям Харківщини на сьогодні теракти не загрожують.

 – Жителі можуть бути спокійними, СБУ Харківської області працює в посиленому режимі на випередження всіх можливих протиправних дій. Нами вживаються всі можливі заходи для виявлення та попередження терактів і будь-якої протиправної діяльності проти безпеки нашої держави та наших громадян, – зазначила речниця СБУ в Харківській області Лілія Домашенко.

Вона додала, що наразі проводиться весь комплекс необхідних дій. У випадку найменшої загрози жителі Харкова та Харківської області будуть сповіщені. На сьогодні вони можуть без ризику для життя відвідувати церкви або інші громадські місця.

Закликав харків’ян зберігати спокій і міський голова  Ігор Терехов.

 – Зараз наше з вами головне завдання – зберігати спокій. Об'єднатись. Розвивати Харків. Тому зберігаємо спокій, дивимося з упевненістю у завтрашній день. Ми – разом, ми – харків'яни,  – написав у своєму Телеграм-каналі Ігор Терехов.

Автор: Юлія Пономаренко