Сергій Чернов: зміни до Конституції – важливий крок для продовження децентралізації

30.08.2021 09:25 Суспільство
Фото зі сторінки Сергія Чернова у Facebook Фото зі сторінки Сергія Чернова у Facebook
В Українській асоціації районних та обласних рад провели зустріч з Керівником Інституту досліджень МВС Франції, Віце-президентом Асоціації префектів Франції Еріком Фрейселінардом та Аташе з питань співробітництва Посольства Франції Шарлем Матьйо.

На зустрічі обговорили хід децентралізації в Україні, як аналогічна реформа втілювалась у Франції, а також діяльність французьких префектів.

 – Для України найважливіший крок, який необхідно зробити для закріплення реформи, – це внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, – вважає президент УАРОР Сергій Чернов. – Натепер реформа органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади відбулась, по суті, тільки на рівні громад. Районний та обласний рівень фактично опинився осторонь цього процесу. І зараз така ситуація створює дисбаланс, що негативно впливає на якість та доступність надання послуг громадянам. Такий стан справ не повинен продовжуватись, оскільки прямо суперечить філософії децентралізації, а також відповідній урядовій Концепції, що була затверджена ще у 2014 році.

Дати старт повноцінній реформі, що зачіпатиме субрегіональний та регіональний рівень, можуть зміни до Конституції щодо децентралізації влади. Тільки після цього треба приступати до нової редакції Закону "Про місцеве самоврядування" та іншої нормативно-правової бази, що буде логічним. Ця позиція знайшла схвальний відгук у французьких колег.

Поки не ухвалені відповідні зміни до законодавства, Асоціація проводить роботу щодо сприяння залученню інвестицій у регіони.

У свою чергу Ерік Фрейселінард підтримав УАРОР, зазначивши, що ефективно децентралізація може бути впроваджена, якщо дотримуватись принципу субсидіарності, коли повноваження розподіляються на той рівень органів місцевого самоврядування, на якому вони виконуватимуться найефективніше.

Читайте також: На двох громадах Харківщини «обкатують» нове земельне законодавство   

Також Ерік Фрейселінард розповів про досвід діяльності французьких префектів.

Повноваження французьких префектів це контрольно-наглядові функції. Втім, не менш важливою є функція координаційна. Для того, щоб префект був компетентний, він повинен мати відповідну освіту та підвищувати свою кваліфікацію.

– Домовились про спільні зусилля подальшої співпраці. Вдячний Надзвичайному та Повноважному Послу Франції в Україні п. Etienne de PONCEN за підтримку реформ в Україні та проведену сьогоднішню робочу зустріч в Офісі УАРОР, – каже Сергій Чернов.

Автор: Савелій Мякушко