Сергій Чернов: майже чверть мільярда гривень отримали люди, які опинилися у скруті

02.10.2020 16:57 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Саме стільки коштів було виділено з обласного бюджету на допомогу жителям Харківщини.

За останні чотири з половиною роки з обласного бюджету у відповідь на звернення жителів Харківщини, які опинилися у складних життєвих обставинах, було спрямовано майже 250 мільйонів гривень. На думку голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, така тенденція бентежить.

– Депутат має завжди тримати зв’язок з виборцем, який доручив представляти й захищати свої інтереси у раді того чи іншого рівня. Для мене – це один із найважливіших напрямків роботи, – підкреслює очільник облради. – Постійні виїзні прийоми громадян в районах області дозволяють мені розуміти, чим живе уся громада, і, звісно ж, найуразливіші її верстви, бо саме незахищені люди приходять зі своїми болями і переживаннями.

За словами самоврядовця, такі звернення зазвичай крик душі та відчаю. Зневірені батьки невиліковних немовлят, які вже встигли за короткий вік перенести кілька операцій; старенькі бабусі й дідусі, що з останніх сил доглядають за прикутими до ліжка дітьми; мама, яка просить улаштувати сина до психіатричної лікарні, бо він у приступах люті небезпечний для всіх; погорільці, переселенці…

Сергій Чернов зізнається, що за кілька годин прийому йому здається, начебто він сам переживає ці жахливі моменти. Тому й допомагає кожному в міру своїх можливостей і з огляду на ситуацію. Голова обласної ради зазначає, що особливо турбує динаміка онкологічних захворювань: кількість людей, яким потрібні вартісна діагностика й хіміотерапія, щоразу збільшується і може становити половину або й дві третини звернень на кожному прийомі. За словами Сергія Чернова, такий стан справ – це загальна тенденція усієї Харківщини.

– У 2015 році обласна рада ухвалила комплексну програму соціального захисту населення на найближчі 5 років. Одним із пунктів документа було надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинились у скрутній життєвій ситуації. Запланований обсяг допомоги на весь період складав 78,5 мільйона гривень. Але зовсім іншими виявилися реалії, – констатує очільник обласної ради.

Приріст звернень жителів регіону, які потребують вартісних операцій і тривалого лікування, учасників антитерористичної операції, ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо, спонукали збільшити фонд одноразової матеріальної допомоги майже утричі – до 233 мільйонів гривень.

– Майже четверта частина мільярда. Цифра неабияка. Але не так вона вражає, як те, що все менше людей можуть опиратися дорожнечі, бо доходи їхні ледь покривають найнеобхідніші родинні видатки. Все менше людей спроможні самостійно, без сторонньої допомоги, подбати фінансово про своє здоров’я. І все більше жителів краю у відчаї звертаються у найрізноманітніші інстанції за підтримкою, – наголошує самоврядовець.

За його словами, майже 10 тисяч звернень надійшло до облради за період 2016-2020 років. Водночас він зауважив, що непрості соціальні тенденції можна пом’якшити й навіть розвернути у бік поліпшення, якщо влада на всіх ланках не забиратиме руки підтримки від тих, хто її потребує «тут і зараз».

– Ситуацію із захистом здоров’я жителів Харківщини справді треба врівноважувати додатковими діями й ресурсами. В межах чинних обласних програм у сфері охорони здоров’я та соціального захисту, вважаю, слід передбачити комплекс заходів, що матиме системний характер. Як варіант – визначити опорними низку спеціалізованих комунальних медичних установ, які надаватимуть дієву допомогу. Звісно, в межах не державного, а обласного фінансування, що буде своєрідною гарантією підтримки мешканців краю, – підкреслив голова Харківської обласної ради.

Також він зазначив, що депутати постійно, а не епізодично повинні керуватися правилом – не відвертатися від людей, застосовувати всі можливі важелі впливу і механізми допомоги. Тому саме під цим кутом Сергій Чернов ініціюватиме перегляд заходів діючих обласних програм.

Читайте також: Життєві історії та секрети довголіття від найстарших жителів Харківщини