Сергій Чернов заручився підтримкою німецьких партнерів у питаннях децентралізації

25.04.2019 18:36 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua

Пріоритети реформи децентралізації на Харківщині та подальші необхідні кроки 25 квітня в Будинку рад обговорили голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та Спеціальний посланник з питань децентралізації, доброго врядування та публічної служби в Україні, екс-прем’єр-міністр Федеральної землі Саксонія Федеративної Республіки Німеччина Георг Мільбрадт. Про це повідомляє прес-служба облради.

Сергій Чернов докладно зупинився на викликах, які стоять сьогодні перед реформою децентралізації на регіональному та всеукраїнському рівнях, аргументуючи це тим, що про здобутки децентралізації в Україні міжнародні партнери дуже обізнані.

—  За ці 5 років прийнято близько 30 законодавчих і нормативних документів. Але цього недостатньо. На жаль, парламент цього скликання не зміг внести зміни до Конституції України у частині децентралізації. Сьогодні заблокований процес реформи на регіональному і субрегіональному рівні, — наголосив очільник Харківської облради.

На його думку, «конкуренція компетенцій, яка є сьогодні в районах, що поглинуті новоствореними громадами, починає дискредитувати реформу в цілому, чого допустити не можна. Там, де різні ланки влади займаються одними і тими ж питаннями, де не розмежовані повноваження, призводять до неефективного використання бюджетних коштів».

Голова обласної ради підкреслив, що одним із головних завдань сьогоднішньої зустрічі є можливість заручитися підтримкою власне пана Мільбрадта і його колег, щоб дати сигнал українському політикуму, зокрема Верховній Раді. Сенс його у тому, що регіони потребують закріплення здобутків децентралізації у Конституції України, законодавчого забезпечення другого етапу реформи, наслідком якого мають бути укрупнені райони.

Пан Мільбрадт запевнив Сергія Чернова у своїй підтримці децентралізаційних процесів в Україні. Але останні два роки український парламент демонструє втрату темпів у законодавчому забезпеченні реформи. Відтак, помітними можуть бути лише кроки з нарощення кількості у створенні громад.

Читайте також: Народні депутати прийняли «мовний закон»

Андрій Соха