Сільських вчителів не вистачає на Харківщині

03.10.2016 09:35 Суспільство
Фото:radio24.ua Фото:radio24.ua
На плечі сучасних вчителів лягає чимала відповідальність, адже від них залежить навчання майже 300 тисяч школярів Харківщини.

За даними Головного управління статистики у Харківській області, на початок 2015/16 навчального року в області працювали 812 денних загальноосвітніх навчальних закладів, половина яких – у сільській місцевості.

Такі цифри, на перший погляд, свідчать про велику кількість педагогів, але на практиці виявляється, що людей саме цієї професії не вистачає.

За словами заступника директора Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Володимира Ігнатьєва, особливо дефіцит стосується викладачів іноземної мови.

– Сільська школа потребує молодих спеціалістів. В області є близько 400 вільних вакансій на різні напрями викладання, – зазначив Володимир Ігнатьєв. – Така картина була напередодні навчального року. Зараз вакансії закриваються за рахунок праці пенсіонерів і вчителів, які відразу викладають по кілька предметів.

Директори сільських шкіл, аби не поставити під загрозу навчальний процес, вимушені постійно бути в гонитві за молодими спеціалістами та кваліфікованими викладачами, іноді навіть вдаючись до невеликих хитрощів.

Скільки заробляє молодий вчитель на Харківщині (Інфографіка) 

– Буквально на днях наш НВК приймає до колективу педагога-організатора, якого до цього не було. Знайшли в сусідньому селі, де жінка працювала не за фахом, хоч і мала педагогічну освіту, – розповів директор Чкаловського навчально-виховного комплексу, що на Чугуївщині, Володимир Михайлов.

А музичного керівника, за словами директора, знайшли в Чугуєві. Школа навіть налагодила «доставку» педагога на робоче місце.

– Хоч у нас і є шкільний автобус, який підвозить із сусідніх сіл школярів, та він не йде до Чугуєва, адже доводиться давати великий гак, – розповів директор НВК. – Тому ми знайшли інший варіант, і тепер до місця роботи спеціаліста підвозить місцеве підприємство.

Педагогічний колектив Чкаловського НВК доволі молодий – у початковій школі, приміром, працюють вісім учителів до 40 років. Та директор розповів, що проблема відсутності молодих спеціалістів на селі актуальності не втрачає, адже є і вчителі пенсійного віку, які можуть у будь-який час піти з роботи. А таких спеціалістів, як практичний психолог і соціальний педагог, у НВК взагалі немає.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта