Скільки коштів не вистачає регіону на інсулін

18.10.2018 09:00 Суспільство
Фото: ВЛАСНО.info Фото: ВЛАСНО.info
Сьогодні на Харківщині нараховують 13709 хворих на інсулінозалежний тип цукрового діабету.

Такі дані галузевої статистичної звітності повідомили «СК» у Постійній комісії з питань соціальної політики, охорони здоров'я, реабілітації учасників бойових дій та АТО.

Серед загального числа 8773 хворих проживають у Харкові, ще 6860 хворих — у районах та містах обласного значення.

Відповідно до розрахунків фахівців, річна сума, яка необхідна, аби забезпечити інсуліном усіх хворих, складає майже 120 мільйонів гривень.

У той же час субвенція з державного бюджету в цьому році становила 45,3 мільйона гривень. Ці кошти були розподілені між місцевими бюджетами області пропорційно чисельності хворих. За узагальненою інформацією керівників закладів охорони здоров'я області, аби повністю забезпечити хворих препаратами, регіону не вистачає 53,8 мільйона гривень.

Щоб своєчасно забезпечити хворих необхідними препаратами, як тимчасовий варіант розв’язання проблеми Управлінням охорони здоров'я ХОДА перерозподілено державні кошти. Так, частину коштів субвенції, яка була розбита по місяцях, з кінця року перенесли на липень-серпень 2018 року.

Окрім цього, 17 жовтня, на сесії міської ради, для забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет препаратами інсуліну та десмопресину були спрямовані додаткові кошти в сумі 12,6 мільйона гривень. Таким чином, місто перекрило потребу в інсуліні до кінця року повністю.

Читайте також: До кінця жовтня в усі будинки області обіцяють дати тепло

Автор: Марічка Зорняська