Скільки коштують новорічні ялинки в Харківській області

11.12.2018 10:35 Суспільство
Фото: esp.md Фото: esp.md
Цього року в лісгоспах Харківщини готові реалізувати майже 22 тисячі новорічних дерев.

Про це «СК» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Порівняно з минулим роком вартість сосон практично не змінилася та залежить від висоти дерева, уточнюють в Управлінні. Так, метрові сосни можна буде придбати за 42 гривні, 1,5 метра - за 65 гривень.

Також лісники додають, що на кожному дереві, як і в попередніх роках, будуть самоклеючі етикетки з індивідуальним номером та штрих-кодом. Це дає можливість, ввівши номер на сайті Держагентства лісових ресурсів України, перевірити, чи законно зрубане дерево.

Окрім цього, у передноворічний період на Харківщині стартує операція «Новорічна ялинка». Ліси та ринки регіону перевірятимуть спільно держекоінспектори, правоохоронці, працівники управління лісового та мисливського господарства та представники громадськості.


У Держекоінспекції нагадали, за незаконну вирубку передбачено значні суми штрафів.

Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу. Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня, зокрема:

Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення  розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодування за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні складає від 453,99 гривні до 2053,71 гривні.

Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 541), складає від 246 до 1221 гривні.

Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів (постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.1999 № 559), складає від 1152 до 1852 гривень.

Крім того, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 гривень), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів (119-204 гривні).

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 гривень) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Читайте також: На Краснокутщині з'явиться дитсадок

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.