Скільки потрібно часу, щоб розмінувати гектар поля – коментар харківських експертів

14.03.2024 18:52 Суспільство
Фото: ДСНС Харіквщини Фото: ДСНС Харіквщини

Яку площу вже розміновано у Харківській області від початку повномасштабної війни, скільки вибухотехніки  знешкодили небезпечних предметів, як відбувається розмінування сільгоспугідь.

Про стан розмінування небезпечних територій у регіоні після двох років від початку повномасштабної війни медіа «Слобідський край» розповіли у Департаменті цивільного захисту Харіквської обласної державної адміністрації. 

У Департаменті повідомили, що наразі на Харківщині розміновано 9659,51 гектара. Всього обстеженню для виявлення вибухонебезпечних предметів підлягає 1 мільйон 256 тисяч гектарів. 

За час повномасштабної агресії в області знешкоджена 166 781 одиниця вибухонебезпечних предметів. Лише за перші два місяці 2024 року – 16 313. 

Серед районів області найбільш небезпечними залишаються Куп’янський – через активні бойові дії, а також Ізюмський та Чугуївський райони через значну щільність вибухонебезпечних предметів на їх території. 

Стосовно розмінування земель сільськогосподарського призначення, що є особливо актуальним напередодні сезону активної роботи аграріїв, у Департаменті повідомили, що заявки на обстеження та розмінування формуються відповідно до спеціального плану на поточний рік. 

Складено план розмінування сільськогосподарських земель, згідно з яким формуються заявки на обстеження та розмінування. У 2023 році основні сили були направлені на обстеження та розмінування об’єктів критичної інфраструктури, але й було обстежено та розміновано з початку деокупації 2439 гектарів сільськогосподарських угідь, – розповіли посадовці. 

За розрахунками фахівців, у середньому для розмінування одного гектара посівних площ потрібно близько трьох годин, якщо працює машина механічного розмінування, та 2-5 діб ручним розмінуванням. Але ці значення приблизні, оскільки багато залежить від характеру ґрунту, густоти рослинного покрову та інших обставин. 

Раніше «Слобідський край» писав, що у Харківській області прискорився процес розмінування.