Що буде з пенсіями в Україні у 2021 році

Promo
17.08.2021 11:25 Суспільство
Економічна правда Економічна правда
Питання пенсій актуальне у всі часи. Українських пенсіонерів першочергово цікавить вік виходу на заслужений відпочинок, а також розмір пенсійних виплат.

Тут варто сказати, що в Україні поступово підвищують розмір пенсій, але водночас зростає й розмір страхового стажу. Щоби вийти на пенсію в 60 років у 2027 році, необхідно буде мати вже 35 років страхового стажу. 

Якщо такого немає, то розраховувати варто на отримання державних виплат тільки у віці 63–65 років.

До того ж треба мати 15-річний страховий стаж, щоби взагалі вийти на пенсію. У кого його не буде, той ризикує залишитися без державних виплат. Таких людей в Україні — мільйони. 

Тобто досить велике число громадян ризикує залишитися без пенсії. Проте водночас у 2021 році заплановано три етапи підвищення пенсій. Вони вже відбуваються зараз, наприклад, виплачуються надбавки особам у віці 75–80 років і вище. 

Подібні нарахування будуть і для пенсіонерів, які досягли 70-річного віку, але тільки з наступного року. 

Підвищення з осені

Із жовтня поточного року встановиться мінімальний розмір пенсії в Україні в розмірі 2500 гривень. Черговий етап підвищення передбачається вже через кілька місяців — у грудні. 

Для пенсіонерів-чорнобильців уже зараз відбувається виплата додаткових надбавок. Вони були прийняті вже в липні й мають вступити в законну силу восени, законопроект прийняли та схвалили заднім числом. Із поточним розміром виплат можна ознайомитися у відповідному законопроекті. 

Якщо ви не плануєте чекати своєї пенсії і прямо зараз бажаєте випробувати удачу в боротьбі за великий виграш, тоді використовуйте фріспіни за реєстрацію. Це відмінна можливість отримати шанси на солідний грошовий виграш, не роблячи депозиту та не ризикуючи власними коштами. 

Безплатні обертання дають змогу насолодитися ігровим процесом, ознайомитися з апаратами й водночас виграти, якщо, звичайно, фортуна повернеться обличчям і усміхнеться. 

Як бачимо, пенсії в Україні підвищуються та вже у 2021 році складуть пристойну суму навіть у мінімальному розмірі, що покриває прожитковий мінімум. Урядом ініційовано план подальшого підвищення пенсійних виплат щороку. 

Так буде відбуватися всі наступні роки. Це означає, що незабаром українці почнуть отримувати цілком прийнятні й доступні пенсії, які нададуть можливість якщо не жити безтурботно, то щонайменше відчувати вищий рівень життя. 

Що буде у 2022

Для пенсіонерів України майбутній 2022 рік обіцяє стати одним із найважливіших за останній час. Справа в тому, що у 2022 році відбудеться підвищення пенсійних виплат людям, які постраждали в результаті ліквідації аварії на ЧАЕС. 

Розмір доплати не переглядався з 2014 року, і в уряді впевнені, що зараз, як ніколи, саме час переглянути це питання. Уже з наступного року щомісячні виплати по 400 грн. отримуватимуть пенсіонери старші за 75 років та по 500 грн. — старші за 80 років.

Але, як мовилося вище, треба враховувати, що з кожним роком стане складніше стати пенсіонером. Якщо у 2021 році необхідно мати 27 років страхового стажу, то до 2027 року — уже 35 років. Не маючи такого стажу, людина може розраховувати на вихід на заслужену пенсію тільки в разі досягнення відповідного віку, який теж буде підвищуватися. 

Одним словом, в Україні пенсії не стоять на місці й постійно підвищуються, але далеко не кожен українець зможе претендувати на отримання не те щоби підвищеної, а навіть мінімальної пенсії. За браком достатньої кількості років страхового стажу людині можуть просто відмовити у виплаті пенсійних коштів.

Автор: Олена Загребельна