Жителі Харківщини, які повернулися до своїх домівок, мають позбутися статусу ВПО

18.07.2022 13:46 Суспільство
Фото: https://www.ukrinform.ua Фото: https://www.ukrinform.ua
Кількість внутрішньо переміщених осіб на території Харківської області зростає кожного дня. Лише за минулий тиждень на облік стало близько 8 тисяч людей, тому з 24 лютого і по сьогоднішній день їхня кількість складає 232 тисячі. Більшість з них – це жителі області, які вимушені були евакуюватися з тимчасово окупованих територій.

Оновленою інформацією стосовно ВПО поділився директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага в інтерв’ю МГ “Об’єктив”.

За його словами, задля отримання довідки ВПО та грошової допомоги від держави необхідно звернутися до управління соцзахисту населення, ЦНАПу або старостату за новим місцем перебування. Також існує альтернативний варіант, а саме: пройти реєстрацію через додаток “Дія”. Для повнолітніх жителів Харківщини виплати передбачають 2 тис. грн, для дітей та осіб з інвалідністю – 3 тис. грн. Варто зазначити, що заяв має бути 2: на реєстрацію і на виплату.

Юрій Шпарага підкреслив, що державну допомогу можуть отримати й ті особи, які переїхали в межах міста. Наприклад, з Північної Салтівки до більш спокійного району Харкова.

Але якщо людина все ж таки вирішує повернутися додому, то її довідка ВПО має бути скасованою. Як саме це можна зробити? Протягом 3-х днів ви маєте звернутися до органу, який видав вам довідку про ВПО, щодо її скасування. Якщо це не зробити, то виплата буде розцінюватися як неправомірна та підлягатиме поверненню.  

Аналогічні правила діють і для тих осіб, які поки що не планують повертатися додому, але наразі вирішили змінити своє місце проживання. У цьому випадку також потрібно звернутися до органу соцзахисту. До того ж протягом 10 днів людина повинна перереєструватися на новому місці, щоб усі зазначені виплати були продовжені.

Директор Департаменту зазначив, що усі випадки неправомірних виплат фіксуються, та закликав громадян не зловживати допомогою для ВПО.

“Людина, наприклад, проживаючи в селі, реєструється в райцентрі, потім повертається до свого села і проживає постійно в своєму будинку, але вже отримавши статус ВПО. Я просив би цих громадян схаменутися, тому що все це буде виявлено і треба буде повертати кошти, щоб відшкодувати збитки державі”, – інформує громадян Юрій Шпарага. 

Автор: Юлія Гнатченко