Щодня на Харківщині фіксують близько 15 пожеж в екосистемах

23.03.2023 14:51 Суспільство

З приходом тепла у Харківській області збільшується кількість пожеж в екосистемах. Здебільшого їх причиною є людський фактор.

Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» повідомив речник ДСНС Харківської області Євгеній Василенко.

«Денна температура вже сягає близько 15 градусів, тому люди зараз масово починають прибирати територію та палити суху траву і листя. Через це стається багато пожеж. З початку року зафіксовано близько 150 виїздів на пожежі, пов’язані з випалюванням сухої трави. Зараз рятувальники щоденно виїздять 10-15 разів на ліквідацію таких надзвичайних ситуацій. І з кожним днем ця кількість починає зростати», – каже Василенко.

На деокупованих територіях ситуація ускладнюється через засилля вибухонебезпечних предметів, які лежать у сухій траві, лісах і лісосмугах. Це ускладнює оперативність та й загалом гасіння пожеж, зазначає Євгеній Василенко.

«Ми закликаємо мешканців Харківщини не випалювати суху траву, а прибирати її в інший спосіб, тому що випалювання трави може призвести як до пошкоджень екосистеми, так і поширення полум’я на приватні домоволодіння, паркани, господарчі споруди, які розташовані поруч», – говорить речник ДСНС Харківської області.

За такі дії передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність. Усе залежить від збитків.

Автор: Ксенія Карпенко