Солодкий ярмарок у Харкові: пасічники розповіли, як правильно обрати мед (Фото)

16.08.2016 15:19 Суспільство
Фото Тетяна Василець Фото Тетяна Василець
У центрі міста в саду Шевченка з 14 по 20 серпня працюватиме "Ярмарок меду".

На ньому свою солодку продукцію представляють десятки бджолярів, як із районів області, так із сусідніх регіонів. Так покупці мають змогу придбати мед із Вовчанського, Богодухівського, Краснокутського, Золочівського та інших районів області, а також із Луганської, Запорізької областей. Крім цього поряд з медом розташувалися ятки з квітами, косметикою, прикрасами, білизною, одягом тощо.



Серед медової продукції представлений широкий асортимент меду: акацієвий, гречаний, різнотрав’я... Ціни у середньому такі. За літру акацієвого, найціннішого меду, продавці просять 200 грн. Літр гречаного меду - 120 грн, різнотрав’я вартує 100 грн. За трилітрову банку просили від 200 грн. Для пенсіонерів продавці мають знижки. 



Також пасічники продають мед у сотах, прополіс, медові настоянки, віск та ін. За їхніми словами, через несприятливі цього року погодні умови мало вийшло липового та акацієвого меду. Весняного меду, зокрема, практично немає. Бджолярі розповідають, що цього року умови для бджіл важкі, і чимало вуликів пропало.


Пасічник із Краснокутського району Григорій Різніченко розповів, як правильно обрати натуральний мед.

- Є певні ознаки, такі, як "тянучкість" меду, коли перевертають його на ложці. Падаючи вниз, на тарілочці він має складатися гармошкою. У нас мед натуральний, тому я навіть не знаю, що додають недобросовісні пасічники, - говорить чоловік.

Самі ж покупці говорять, що про натуральність меду свідчить одна головна ознака. Якщо над медовою продукцією літають бджоли та оси, значить, можна брати. До слова, на ярмарку цих комах літало чимало. 


У медові найцінніше - мікроелементи та вітаміни, що зміцнюють імунітет людини. Тому бджолярі рекомендують кожному щодень споживати по 100 г меду.

За словами Григорія Різніченка, мед повинен стояти на столі. Якщо збираєтеся довготривало зберігати мед, то поставити його слід у темне прохолодне місце (максимальна температура +20-22 градусів). Щодо матеріалу, у якому має зберігатися продукт, то краще обирати натуральне, як-от скло. Хоча продають мед у пластиковій тарі з поміткою "для харчових продуктів". Якщо з часом мед кристалізується, це ознака хорошого меду. Це така властивість будь-якого меду, крім акацієвого. 

У медові найцінніше - мікроелементи та вітаміни, що зміцнюють імунітет людини. Тому бджолярі рекомендують кожному щодень споживати по 100 г меду.

Більше фото дивіться тут.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта