Спалах кору в Україні: ситуація на Харківщині

12.01.2018 16:03 Суспільство
Фото: ednist.info Фото: ednist.info
У сусідній Дніпропетровській області вже захворіло 63 людини. Як харків’янам себе убезпечити?

В кількох регіонах України зафіксовано спалахи кору. В МОЗі заспокоюють, що це не епідемія, але настійливо радять не ігнорувати щеплення. У зоні «турбулентності» опинилася й сусідка Харківщини — Дніпропетровська область, там на кір захворіло 63 людини, з них 41 — це діти.

У Харківському обласному лабораторному центрі запевняють, що ситуація з кором в нашому регіоні під контролем. В минулому році було зафіксовано 11 випадків захворювання, хворіли переважно діти.

— З МОЗ надходила інформація щодо спалаху в інших регіонах України, ми переживали, що у вересні хворобу до Харкова привезуть студенти, — зазначила завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Харківського обласного лабораторного центру Тетяна Карлова. — Але цього не відбулося, дякувати щепленням, які є у студентів, та лікарям, які проводять роботу з батьками, що відмовляються від додаткових щеплень проти кору.

За словами фахівців, засобом боротьби з кором є тільки щеплення. Ця хвороба не має неспецифічних заходів профілактики, як у випадку з грипом, гепатитом А або іншими захворюваннями. Згідно з наказом МОЗ, щеплення потрібно робити дітям до 12 місяців, а ревакцинацію в шість років. У так звану категорію додаткових щеплень входять діти до 9 років, які взагалі не вакцинувалися проти кору або своєчасно не отримали ревакцинацію.

— Також існує категорія «за епідемічними показаннями», сьогодні у нас вона не запроваджена, тому що немає епідемічних показань. Але якщо вам до 30 років, ви не були вакциновані і не хворіли на кір і наразі перебуваєте в осередку хворих, протягом трьох днів від контакту з хворим рекомендується зробити щеплення, — зазначила Тетяна Карлова.

Наразі моновакцини проти кору немає, проте на Харківщині є в достатній кількості полівакцини проти кору, паротиту та краснухи.

В цьому році жодного випадку кору на Харківщині не зафіксовано. Однак зважаючи на ситуацію, яка розвивається в Дніпропетровській області, фахівці не виключають нових захворювань і настійливо рекомендують батькам прищеплювати дітей. Харківський обласний лабораторний центр тісно співпрацює з лікувальною мережею щодо своєчасної діагностики.

— Диференціювати класичний кір дуже просто. Однак сьогодні перебіг захворювання некласичний, картина стерта. Хворобу можна сплутати і з алергічним дерматитом, і зі скарлатиною тощо, — підкреслила пані Карлова.

Читайте також: Школам в Новій Водолазі заборонили збирати гроші з батьків

Юлія Міронюк