Спалення стерні та рослин на полях під забороною – Харківська обласна рада

07.04.2020 18:24 Суспільство
Фото: mynizhyn.com Фото: mynizhyn.com
Голова Харківської облради Сергій Чернов через високу пожежонебезпеку звернувся до жителів області.

За інформацією ДСНС України у Харківській області, вже за перші дні квітня в регіоні зафіксовано близько 400 випадків загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах. Лише за минулу добу, 6 квітня, надійшло 66 повідомлень про займання сухостоїв на Харківщині. Загальна площа цих пожеж – понад 45 га. А з початку 2020 року на території Харкова та області сталося 1404 пожежі на відкритій території, що на 65,2 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

− Особливі погодні умови, що склалися в регіоні, та необережне поводження з вогнем стали причиною небезпечного росту кількості пожеж, що становляь загрозу як екологічній системі, так і людському життю, − наголосив очільник Харківської облради Сергій Чернов.

Як правило, основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор, а саме необережне поводження з вогнем (78,2 % від їх загальної кількості) та навмисне занесення відкритого джерела вогню (21,8 %). Через це ГУ ДСНС України у Харківській області та Харківська обласна рада закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах.

Категорично забороняється:

− створювати смітники та спалювати відходи;

− розводити багаття у лісі та лісопосадках;

− палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;

− залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

− спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;

− дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

− Шановні громадяни, не будьте байдужими! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101», − наголосив Сергій Чернов.

Читайте також: На Харківщині бракує донорської крові