США дозволили Україні бити наданою зброєю по рф на кордоні з Харківщиною

31.05.2024 19:21 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Україна отримала від США дозвіл на використання американської зброї для ударів по території росії, але тільки на Харківщині.

Про це заявив прессекретар президента України Сергій Никифоров, повідомляє «Слобідський край» з посиланням на The Guardian.

Зазначається, що Україні дозволили використовувати ракетні системи HIMARS, які надали США, для завдання ударів по російських військах і командно-контрольних центрах. Однак використовувати зброю дозволяється тільки в прикордонних районах з Харківською областю. 

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками саміту Україна – Північна Європа заявив, що це є кроком вперед для захисту українців.

 У нас був меседж від американської сторони. Рано вранці сьогодні я отримав це повідомлення від моїх військових. Я не можу розказати вам деталей про це, я хочу побачити, що відбудеться на практиці, але те, що я бачу, то це, в будь-якому випадку, є кроком вперед до цілі, яку ми обговорювали раніше, щоб уможливити захист наших людей, людей, які живуть в населених пунктах біля кордону, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, що деякі західні партнери дозволили України використовувати надану зброю для ударів по території рф. Серед них країни Балтії, Польща, Фінляндія, Данія, Чехія, Канада та інші. Були і ті, які виступили проти, зокрема, мова йде про Італію.